2022 Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Ehliyet Sınıfı Türleri
Ehliyet sınıfları 2022 sürücü belgesi almak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılan konular arasındadır. 2016 yılında yapılan yeni düzenleme ile ehliyet sınıfları kategorilere ayrıldı. Sürücü belgesi almak isteyen vatandaşlar kullanmak istedikleri araç türüne göre ehliyet sınıfına başvuru yapabilir. Peki, hangi ehliyet sınıfı hangi araçları kullanır? Ehliyet sınıfları nelerdir? Ehliyet sınıfları ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
2016 yılında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, ehliyet sınıflarına da düzenleme getirildi. Araçlara takılan ek yükler, römorklar gibi birçok etkene bağlı olarak yeni sınıflar oluşturuldu. Ehliyet sınıfları 16 farklı kategoriye ayrıldı. Ehliyet sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, F olarak belirlendi. Sürücü belgesi almak isteyen adaylar, ehliyet sınıflarından kendilerine uygun olanı belirleyerek başvuru yapabilmektedir.
Yeni ehliyet sistemiyle birlikte bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirildi. Bazı ehliyet sınıflarına ise deneyim şartı eklenmiştir. Ayrıca B sınıfı sürücüler eski sistemde minibüs kullanabilirken, yeni sistemde ilk kez ehliyet alacak kişiler doğrudan minibüs ehliyeti alamayacak ve deneyim şartına tabi tutulacaktır.
Ehliyet Sınıfları 2022
M Sınıfı Ehliyet
M sınıfı ehliyet motorlu bisiklet kullanacaklara verilen ehliyet türüdür. Bu ehliyete sahip olan sürücüler 2,3 veya 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabilir. M sınıfı ehliyette yaş sınırı 16’dır. Motorlu bisiklet olarak tanımlanan araçlar tüm ehliyet sınıfları tarafından kullanılabilir.
A1 Sınıfı Ehliyet
A1 sınıfı ehliyet, silindir hacmi 125 metreküpü geçmeyen 2 ya da 3 tekerlekli motosikletleri kullanma yetkisi verir. A1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. A1 sınıfı ehliyete sahip olanlar M sınıfını kapsayan araçları da rahatlıkla kullanabilir.
A2 Sınıfı Ehliyet
A2 sınıfı ehliyet, güç sınırı 35 kW olan 2 tekerlekli motosiklet ve güç sınırı 15 kW’ı aşmayacak 3 tekerlekli motosiklet kullanımında geçerlidir. A2 sınıfı ehliyet türünde yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. A2 sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler A1 ve M sınıfı sürücü belgelerinin kullandığı araçları da kullanabilir. A2 sınıfı ehliyet 10 yıl geçerlidir.
A Sınıfı Ehliyet
A sınıfı ehliyet 35 kW ve üzeri motosikletleri kullanma yetkisi verir. A sınıfı ehliyet yaş sınırı 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20’dir. 3 tekerlekli motosiklet kullanımı için ise 21’dir. A sınıfı ehliyet alabilmek için en az 2 yıllık A2 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekir. A2 ehliyet sahibi sürücü adayları ayrıca M, A1 ve A2 sınıfı araçları da kullanabilir.
B1 Sınıfı Ehliyet
B1 sınıfı ehliyet motor gücü 15 kW’ı geçmeyen ve ağırlığı 400 kg’dan ağır olmayan 4 tekerlekli motosiklet kullanıcılarına verilen belgedir. Bu ehliyet türü yük taşımacılığında kullanılacaksa ağırlığı net 550 kg’ı geçmemelidir. B1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. B1 sınıfı sürücü belgesi bulunanlar, M sınıfı araçları kullanma yetkisine sahiptir.
BE Sınıfı Ehliyet
BE sınıfı ehliyet, otomobil ve römorklu yük taşımacılığı yapan sürücülere verilen bir ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünde römork ya da yarı römorkun ağırlığı 3500 kg geçmemelidir. BE sınıfı ehliyet türünde yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. BE sınıfı sürücü belgesi alabilmek için B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekir. BE sınıfı ehliyetin süresi 10 yıldır. BE sınıfı ehliyette M, B1, B ve F sınıfı araçlar kullanılabilir.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adaylarına verilen bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sürücü belgesine sahip olmak için 18 yaşını doldurmak zorunludur. B sınıfı sürücü belgesi bulunan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları da kullanma yetkisine sahiptir.
Eski sistemde B sınıfı ehliyet sahibi olanlar hem otomatik hem de manuel vitesli araç kullanabilmekteydi. Yeni düzenleme ile sürücü adaylarının manuel veya otomatik ehliyet arasından seçim yapması gerekir. Otomatik vites kullanabilen ehliyette sadece otomatik araçlar kullanılabilirken, manuel vitesli ehliyette hem otomatik hem de manuel araç kullanılabilir.
C1 Sınıfı Ehliyet
C1 sınıfı ehliyet, 3.500 kg ile 7.500 kg’a kadar çekici ve kamyon kullanacaklara verilen ehliyet türüdür. C1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 18 yaşı doldurmuş olmak gerekir. C1 sınıfı ehliyet kullanabilmek için deneyim şartı olarak B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. C1 sınıfı ehliyet, M, B1, F ve B sınıfı araçları kullanma yetkisi verir. C1 sınıfı 5 yıl geçerlidir.
C1E Sınıfı Ehliyet
CI1 sınıfı ehliyet, C1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yük ağırlığı 750 kg’ı geçmeyen römork ve yarı römorktan oluşan araçları kullanma yetkisi verir. Bu ehliyet türü, ağırlığı 12 bin kg’ı geçmeyen birleşik araçları da kullanabilir. C1E sınıfı ehliyet için yaş sınırı 18’dir. C1E sınıfı ehliyet alabilmek için en az C1 sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. C1E ehliyet ile M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçların kullanımı söz konusudur.
C Sınıfı Ehliyet
C sınıfı sürücü belgesi, kamyon ve çekici kullanımda geçerli ehliyet sınıfıdır. C sınıfı ehliyet için yaş sınırı 21’dir. C sınıfı ehliyet alabilmek için en az B sınıfı sürücü belgesi gerekir. C sınıfı ehliyete sahip olanlar M, B1, B, C1 VE F sınıfı araçları kullanabilir. C sınıfı sürücü belgesi 5 yıl geçerlidir.
CE Sınıfı Ehliyet
CE sınıfı ehliyet, C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg’ı geçen römork ve yarı römorktan meydana gelen araçları kullanabilir. CE ehliyeti için yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. CE ehliyet alabilmek için en az C sınıfı ehliyetin bulunması gerekir.
D1 Sınıfı Ehliyet
D1 sınıfı ehliyet, maksimum 16+1 kapasiteye sahip minibüsleri kullanma yetkisi verir. D1 sınıfı ehliyet için belirlenen yaş sınırı 21’dir. D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak için en az B sınıfı ehliyetin bulunması gerekir. D1 sınıfı ehliyet M, B, B1 ve F sınıfı ehliyet sınıfına dahil olan araçları kullanma yetkisi sağlar.
D1E Sınıfı Ehliyet
D1E sınıfı ehliyet, 750 kg’ı geçen römorklu minibüsleri kullanma yetkisi sağlar. D1E ehliyet için yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. D1E ehliyeti alabilmek için en az D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekir. D1E sınıfı ehliyet ile M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfına dahil araçlar kullanılabilir.
D Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyet otobüs kullanımına imkan sunan ehliyet türüdür. D sınıfı ehliyete sahip olmak için en az 24 yaşında olmak gerekir. D sınıfı ehliyete sahip olabilmek için en az B sınıfı ehliyetin bulunması zorunludur. D sınıfı ehliyetin süresi 5 yıldır.
DE Sınıfı Sürücü Belgesi
D Sınıfı sürücü belgesi kullanılacak olan otobüsün 750 kg’ı geçmeyen römorku bulunuyorsa DE sınıfı ehliyeti bulunması gerekir. DE sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 24’tür. DE ehliyete sahip olabilmek için en az D sınıfı sürücü belgesinin olması gerekir. DE sınıfı sürücü belgesinin süresi 5 yıldır.
F Sınıfı Ehliyet
F sınıfı ehliyet traktör kullanma yetkisi sunar. F sınırı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18’dir.
G Sınıfı Ehliyet
G sınıfı ehliyet iş makinesi kullanmak için alınan ehliyet türüdür. G sınıfı ehliyet alma yaşı 18’dir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.