4 Adımda Güvenli Sollama Nasıl Yapılır

ABONE OL
4 Adımda Güvenli Sollama Nasıl Yapılır

Otomobillerde beklentiler karşılandıkça alıcısının çoğalmış olması trafikte de aşırı bir yoğunluğun oluşmasına neden olmuştur. Özellikle kalabalık olan şehirlerde araba kullanmanın farklı riskleri birleştiğinde işler bazen önlenemeyen sonuçlar oluşturmaya da başlamıştır. Sürüşü tehlikeye atan durumlar sürücülerden kaynaklandığı gibi bazen yoldan kaynaklı da olabilir ancak özellikle hatalı sollamanın trafikte affetmeyeceğini de bilmek gerekir.

Peki, araç kullanırken hatalı sollama yapmamanız için ne yapmanız gerekir?

1.Mesafe Ayarının En İyi Şekilde Yapılması

Güvenli bir şekilde önünüzdeki aracı sollamak istediğinizde önce mesafe ayarlamasını çok iyi analiz etmeniz gerekir. Saniyeler içerisinde olup bitmesi gereken bu durum da eğer çift yönlü bir yolda gidiyorsanız bu durumda karşıdan gelen bir aracın olup olmadığını kontrol ederek işe başlamalısınız. Karşıdan araç gelmiyor ya da uzaktaysa bu durumda yerdeki çizgilerin düz ya da kesik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Düz bir çizgi sollama yapılmayacağı anlamına gelir ve yaptığınız takdirde olası bir kazada suçlu siz olursunuz. Önünüzdeki aracın frene basma ihtimalini göz önünde bulundurarak aranızda mesafe bırakın ve sinyalinizi verdikten sonra çıkın. Aracı geçmeden hızınızı azaltmayın ve önünüzdeki araçtan biraz daha hızlı olmanız yeterli olacaktır. Karşıdaki araç siz sollamayı tamamlamadan gelmeyeceğinden emin olmanız gerekir. 

Genelde bizim ülkemizde sollama yaparken öndeki araçla mesafe kapatılır ve neredeyse tampona geldikten sonra sollama yapılmaya çalışılır. Öndeki araca yakınlaştıkça ileriyi görüşme mesafenizin düşeceğini unutmamalısınız.

2.Yolu Net ve Tam Görmelisiniz

Sollamadan önce yolu net bir şekilde görmeniz gerekir. Örneğin virajlı bir yola girerken sollama yapmamalı ya da birden inişe geçen bir yolda sollama yapmamalısınız. Görüş mesafenizin kısa olduğu bir yerde aniden sola çıktığınızda karşıdan gelen araçla kafa kafaya kalabilirsiniz.

3.Sadece İleri Değil Geri de Bakmalısın

Sollamaya çıkmadan önce yalnızca önünüzdeki değil arkanızdan araç gelip gelmediğine de bakmalısınız. Her ne kadar arkada araç olmadığını düşünüyor olsanız bile sola çıkmadan son bir kez aynalarınızı mutlaka kontrol etmelisiniz. Arkanızdaki aracında aynı anda sollama için çıktığını düşünürsek size çarpmasına neden olabilir. 

4.Gerekli Uyarılar ve Etkileşim

Sollamaya çıktığınızda önünüzdeki aracı geçmek istediğinizi bir şekilde duyurmalısınız. Gece selektörle gündüz ise korna ile öndeki sürücüyü uyarabilirsiniz.

Güvenli sürüş teknikleri için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.11.2020

En İyi Arabaları Hangi Ülke Yapıyor

27.04.2022

Ağrı Hamur Sürücü Kursları - Hamur Ehliyet Kursları

14.07.2023

Trafik Cezası Taksitlendirme Nasıl Yapılır

31.12.2020

Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız