Aday Sürücülük (Stajyer Ehliyet) Uygulaması Nedir

ABONE OL
Aday Sürücülük (Stajyer Ehliyet) Uygulaması Nedir

Aday sürücülük uygulaması henüz stajyer ehliyete sahip olan sürücülerin tabi olduğu bir uygulamadır. 2016 yılından bu yana uygulanan bu uygulama ile ehliyet almaya hak kazanan sürücü adayları daimî ehliyetlerine geçiş yapmadan önce 2 yıllık bir süre boyunca stajyer ehliyete sahip olmaktadır.

Bir başka deyişle stajyer ehliyete sahip bu sürücü adaylarının uyması gereken birtakım kurallar vardır. Ancak bu kurullara uyulması ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde aday sürücülük dönemi biten sürücülerin ehliyeti stajyer ehliyet olmaktan çıkmaktadır.

Bu yazımızda sizler için aday sürücülük uygulaması dahilinde stajyer ehliyetli sürücülerin uyması gereken kuralları derledik.

Aday Sürücülük (Stajyer Ehliyet) Uygulamasında Uygulanan Kurallar

Dünyada başka birçok ülkede uygulanan stajyer ehliyet uygulaması ile amaç yalnızca bilinçli ve yetkin sürücülerin ehliyetlerine kavuşmasıdır. Bunun yanında kendini geliştirmesi gereken sürücüler ise ehliyet alma sürecine en baştan bir daha başlayabilirler. Böylelikle daha güvenli yollarda daha bilinçli bir sürüş ortamı sağlanabilmesi hedeflenmektedir.

Bu bağlamda 2 yıl boyunca denetim alında tutulan stajyer ehliyetlerde kullanılan bir puan sistemi vardır. Stajyerlik süreci olan 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşan ve 0.20 promil alkol ile araç kullanan sürücülerin ehliyetleri geçersiz sayılır.

75 ceza puanını aşan aday sürücülerin psiko-teknik testine girmesi gerekmektedir. Ancak bu test başarılı bir şekilde geçildikten sonra aday sürücü tekrardan bir ehliyet kursuna başvurabilir. 0.20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilen aday sürücülerin ise ehliyetleri doğrudan iptal edilmektedir.

Ceza puanı alınmasına sebep olan ihlaller 10, 15 ve 20 puanlık ihlaller olarak ayrı ayrı değerlendirilmektedir.

10 ceza puanı alınmasına sebep olan bazı ihlaller sürüş esnasında telefonla konuşmak, hız sınırını %10-30 aşmak, taşıma sınırı üzerinde yolcu taşımak, muayenesiz araç kullanmak, yüksek sesle müzik dinlemek, araçtan çöp atmak ve ruhsatsız yola çıkmaktır.

15 ceza puanı alınmasına sebep olan bazı ihlaller emniyet kemeri takmamak, plakanın okunmasını engellemek, hız sınırı tabelasının bulunduğu yerlerde hız sınırını %10-30 ve genel durumda %50 aşmak, uzun farları gereksiz yere uzun süreli yakmak ve sis lambalarını gereksiz yere kullanmaktır.

20 ceza puanı alınmasına sebep olan bazı ihlaller alkollü araç kullanmak, yönetmeliğe aykırı plaka takmak, yasak yerlerde sollama yapmak, takip mesafesine uymamak, kavşak kurallarına uymamak, aracın herhangi bir ekipmanının çalışmaması ve şeride uygun olmayan bir şekilde sürüş yapmaktır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.02.2021

İkinci El Araç Alırken Motor Nasıl Kontrol Edilir

11.05.2021

Otomobil Tutkunlarının Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler

06.10.2021

Wankel Motor Nedir, Hangi Arabalarda Wankel Motor Bulunur

26.08.2022

Radyatör Fanı Sürekli Çalışıyor Çözümü Nedir