Aile Hekiminden Sağlık Raporu Alabilir miyim

ABONE OL
Aile Hekiminden Sağlık Raporu Alabilir miyim

Ehliyet almak ya da ehliyet yenilemek isteyen herkesin mutlaka sağlık raporu alması gerekir. Zorunlu olan bu belge farklı sağlık kuruluşlarından alınabilmektedir. Aile hekimleri de ehliyet için sürücü raporu vermeye yetkilendirilmiş kişilerdir. Yalnız aile hekimleri değil aynı zamanda bakanlıkça belirtildiği şekliyle aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan sağlık raporu alabilirsiniz.

  • Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
  • Aile sağlığı merkezleri(sağlık ocakları)
  • Özel hastaneler
  • Özel tıp merkezleri
  • Özel poliklinik
  • Özel muayenehane

Yukarıda da görüldüğü üzere aile hekimlerinden alınan sağlık raporu ehliyet alabilmek için yeterlidir.

Sağlık Raporlarında Grup Kavramları Nedir?

Ehliyetler 2016 yılından sonra yenilenmiş ve aynı şekilde grup kavramı ortaya çıkmıştır. Bu gruplar ise aşağıdaki gibidir.

  1. Grup sağlık raporları:

 M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir sağlık raporuyla ehliyetini yenileyecek. Bu sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerlidir.

  1. Grup sağlık raporları:

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsıyor ve bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetlerini yenilecek. Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücüleri kapsıyor.

Sağlık raporu verilirken doktorun inisiyatifi göz önünde bulundurulur. Yani doktor sağlık raporunun üzerinde sürücü olabilir kısmını işaretlemişse o zaman sağlık raporunuz ehliyet alabilmeniz için onaylanmış demektir. Ancak herhangi bir kusurunuz bulunuyorsa aile hekiminiz sizi herhangi bir Devlet hastanesine sevk edebilir. Burada farklı bir durumdan bahsetmek gerekir. Yani 1 ve 2’nci grup şeklinde ayrılmasının bir nedeni vardır. Doktor size teşhise bağlı olarak ağır araç kullanmaya uygun değildir demişse bu durumda 1 grup sürücü olabilir şeklinde onay verebilir. Birinci grup içerisinde yer alan ehliyet sınıfları da yukarıda belirtilmiştir.

Ehliyet alabilmede ya da yenileyebilmede sağlık raporu çok önemlidir. Yeni tip ehliyetlerin getirilmesinin nedeni de artık ömürlük ehliyet döneminin sona erdirilmesini sağlamak içindir.  

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.05.2021

Teyp Kodu Unutulursa Ne Yapılmalıdır

11.08.2022

Yerli Otomobil TOGG’un Teknik Özellikleri Açıklandı

27.03.2023

TOGG Ön Sipariş Nasıl Verilir? TOGG Kaç TL

26.05.2021

Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek