Akü Nedir

ABONE OL
Akü Nedir

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çeviren ve ihtiyaç halinde elektrik enerjisine çeviren bir depolama aracıdır.

Akünün ana amacı aracın çalıştırılması, aydınlatılması ve ateşlemesini sağlamaktır. Bunun için motorlu olan her araçta akünün olması gerekir. Akü tanım olarak belirtecek olursak elektrik devresiyle tepkimeye giren kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazdır denilebilir. Günümüzde otomobil teknolojisindeki hızlı ilerleme aynı zamanda akülerinde gelişimini sağlamıştır. Yeni nesil aküler üst teknolojiye sahip olduklarından dolayı herhangi bir bakım gerektirmezler. Bu akülerin gelişmiş teknolojileri şarj ve deşarj işlemlerinde yaşanan deformasyonu da engeller.

Akü Nasıl Çalışır?

Akülerin çalışma prensipleri birbirini tetikleyen kademe şeklinde olur. Aküde çalışma süreci başlangıç, aydınlatma, ateşleme ve çalışma şeklinde sıralanabilir.  Motorun çalışma etkinliği sonrasında alternatör tarafından araca elektrik verilir ve aracın elektrik gereksinimleri ve şarj işlemi sağlanmış olur.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Girişte de bahsetmiş olduğumuz üzere tüm motorlu araçlarda akü kullanılmak zorundadır. Akünün üretimi için kullanılan ana malzemeler kurşun ve sülfürük asit olduğundan dolayı kurşun-asitli aküler şeklinde isimlendirilirler. Motorlu araçlarda kullanılan akülerin tamamı standart çalışma prensibine sahiptirler.

Aküler yalnızca araçlarda kullanılmaz bunun için çok geniş bir kullanım alanından söz etmek mümkündür. Kullanımın çok olması ise aküleri çeşitlendirmiştir. Örneğin aküler; araba aküleri, stasyoner aküler, traksiyoner aküler şeklinde ayrılır. Metal cinsine göre ise kurşun asitli, demir-nikel, nikel kadmiyum ve gümüş çinko aküler şeklindedir.

Aküler çeşitlendirilirken hepsinin performansı da farklı tutulmuştur. Performans ihtiyaç duyulan yere göre belirlenir ve bunun içinde mutlaka aküyü nerede kullanacaksanız ona uygun olan bir çeşit almak zorundasınız. Günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen akü çeşidi kurşun-asitli akülerdir. Bu tip aküler kendi içerisinde sulu ve kuru şeklinde ayrılır. Kuru akülerin takıldıktan sonra ömrü tamamlanana kadar bakım yapılmasına ihtiyacı yoktur, kullan at mantığına sahip olan bu akülerin dışında kalan sulu aküler ise bakım yapmayı gerektirir. Bunun için genelde tercih edile akü çeşidi bakım gerektirmeyen kuru modeller olur.

Otomobilinizle ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.05.2020

Gaziantep Sürücü ve Ehliyet Kursları

10.05.2022

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları

06.09.2022

Sıfır Araçlara Boya Koruma Yapmak Gerekir mi

08.07.2021

Honda’nın Garip Ama Etkileyici Başarı Hikâyesi