Alkol Sınırı Nedir

ABONE OL
Alkol Sınırı Nedir

Yaşanılan trafik kazalarının en etkili sebeplerinden biri alkollü iken araç kullanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanan sürücüler hem kendi güvenliğini hem de trafikte yer alan diğer araç sürücülerinin güvenliklerini tehlikeye atmaktadırlar. Bu durumun önlenebilmesi ve alkollü araç kullanımının önüne geçebilmek için ülkemizde bulunan yasal merciler caydırıcı olması bakımından alkollü iken araç kullandığı tespit edilen sürücüler için belirli oranlarda ceza uygulaması getirilmiştir. Sürücüler için en doğrusu hiç alkol almadan araç kullanmak olsa da sürücüler için alkol sınırı getirilmiştir. Getirilen bu alkol sınırının üzerinde alkol alarak araç kullanan sürücüler is tespit edildiğinde ceza uygulamasına tabi tutulmaktadırlar.

Ülkemizde trafikte yapılan son düzenleme ve değişikliklerden sonra özellikle ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetini icra eden sürücülerin alkollü olarak araç kullanması kesinlikle yasaklanmış olup diğer sürücüler için alkol sınırı ise %0.50 promil olarak belirlenmiştir.

Sürücülerin birçoğu  %0.50 promil ifadesini genellikle yanlış yorumlamaktadırlar. İnsan vücudunun alkole karşı gösterdiği reaksiyon kişiden kişiye göre farklılık gösterdiğinden dolayı bir kadeh içki herkeste aynı sonucu vermeyebilmektedir. Çünkü kandaki promil oranını etkileyen birden fazla etken bulunmaktadır. Örneğin kişinin yaşı, cinsiyeti ve metabolizma sistemi kişiden kişiye göre farklık göstereceğinden dolayı yapılan ölçümlerde aynı oranda alkol alan iki sürücünün kanındaki promil değeri farklılık gösterecektir.

Sürücüler İçin Alkol Sınırı Kaç Promil Olarak Belirlenmiştir?

Alkollü olarak araç kullanan sürücüler için belirli oranda sınır getirilmiştir. Bu sınır hususi araç kullananlar için 0.50 promil olarak belirlenirken, diğer araç sürücülerinde 0.20 promil olarak belirlenmiştir. Kamu hizmetinde yer alan araç sürücüleri ve ticari araç kullanan sürücüler için ise alkol kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır.

Sürücülerin bu alkol sınırını aştıkları tespit edildiği takdirde ise kendilerine caydırıcı olması açısından ceza uygulaması getirilmiştir.

Alkollü Olarak Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Alkollü olarak araç kullanan sürücüler trafiğin akışına zarar verdiklerinden ve kazalara sebep olabileceklerinden dolayı tespit edildiklerinde almış oldukları alkolün oranı göz önünde bulundurularak farklı cezalar alabilmektedirler. Alkollü olarak araç kullanan kişiler için farklı yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar para cezası, trafikten men edilme ve sürücünün ehliyetine el konulmasıdır. Eğer sürücü iki defa üst üste alkollü araç kullanırken yakalanmışsa iki yıl, üç defa veya daha fazla yakalanmışsa beş yıl olmak üzere belgelerine el konulmaktadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.09.2022

İznik Sürücü Kursları – İznik Ehliyet Kursları

04.11.2020

El Konulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri Nasıldır

01.02.2024

Akü Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir

08.12.2021

Küçükçekmece Sürücü Kursları - Küçükçekmece Ehliyet Kursları