Anti-Lag Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır
Daha önce ralli izlemişseniz buradaki araçların yarış sırasında egzozlarından çok güçlü bir motor sesi çıkardıklarına şahit olmuşsunuzdur. İşte bu sesin nedeni turbo besleme ile entegre bir biçimde çalışan anti-lag sistemidir. Bu sistemi anlayabilmek için öncelikli olarak turbo besleme ne demek bu sorunun yanıtını vermek gerekiyor.
Turbo Besleme Nedir?
Otomobillerde performansı artırma adına bu zamana kadar çok fazla çalışma yapılmış ve bu çalışmalar içerisinde en çok beğenilen turbo besleme olarak da bilinen turbo şarj sistemi olmuştur. Zamanla içten yanmalı motorların büyük bölümünde turbo standart bir hal almıştır.
Turbo besleme sisteminde motorun içinde yakıttan alınan güç, yanma işlemini gerçekleştirerek pistonların hareketini sağlar. Yanmanın gerçekleşebilmesi içinde oksijene ihtiyaç vardır. Turbo şarj yakılan atık gazlar ve yüksek enerjiden yararlanarak atmosferde yer alan havayı çeker. çekilen bu hava sıkışarak motora gönderilir ve yüksek basınçla birlikte hava ile yakıtın motorda yanması sağlanmış olur. Bu işlemler esnasında motorda istenmeyen bazı durumlarda meydana gelebilir, bunların başında turbo lag adı verilen durumdur.
Turbo Lag Nedir?
Turbo lag kelimesinin Türkçe açıklaması turbonun gecikmesidir. Yani turboda şarjı sağlayan pervane dönüş hızına ihtiyaç duyar. Turbo istenilen süre içerisinde dönüş hızına ulaşamazsa bu durum meydana gelir.
Eskiden turbo gecikmesi ilk versiyonlarda çok sık karşılaşılan bir durumdu, fakat günümüzde üretilen turbo şarjlarda bu hissedilmeyecek sürelere kadar inmiştir. Lakin yine de gaz pedalına basıldığında dönüş hızında gecikme yaşanabiliyor.
Anti-Lag System Nedir?
Anti-Lag yani ALS turbo gecikmesini ortadan kaldırmaya yarayan sisteme verilen isimdir. Otomobillerde yaşanan turbo gecikmesini en aza indirmek amacıyla aküden güç alan çeşitli teknolojiler kullanılır. Formula–1 ve WRC gibi sporlarda rekabet yüksek olduğu için yeterince efektif görülmüyor. Bunun için bu sistemler yerine ALS kullanılıyor.
ALS egzoz içindeki yanmanın devam etmesini ve bu sayede enerjinin turboya düzenli olarak iletilmesini sağlıyor. Bu da turbo gecikmesinin ortadan kalkmasını sağlıyor.
Anti Lag Sistemi’nin Zararları Var mı?
ALS sisteminin motora verdiği en büyük zarar aracın sürekli sıcak halde kalmasını sağlamasıdır. Bu şekilde aracın aksamları daha hızlı yıpranıyor.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
İlgilenebileceğiniz Diğer Konular
06.04.2022
Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır? Debriyaj Arızasının Belirtileri Nelerdir