Araba Aküsü Donabilir mi

ABONE OL
Araba Aküsü Donabilir mi

Düşük sıcaklıklar arabanızın çalıştırılmasını zorlaştırabilir ya da aşırı soğuk bir aküyü dondurabilir. Tam şarja sahip olan bir akünün donma derecesi -50 ile -70 arasındadır. Dolayısıyla Türkiye şartlarında hava sıcaklığı bu kadar eksilere düşmemiş olduğundan dolayı akünün donduğunu gören büyük ihtimalle olmamıştır. Ancak bir akü deşarj olmuşsa bu durumda seviyesine göre 0 derece ile -10 derece arasında donabilirler. Bunun içinde soğuk havalarda akülerin şarj durumunu kontrol etmek gerekir.

Soğuk hava şartların aküye birtakım zararları olabilir.

Akülerin Stoklanması ve Saklanması Nasıldır?

Aküler stoklanması gerektiği zamanda kapalı alanlara konulması gerekir. Açık havada stoklanan aküler toz ve yağmur gibi faktörlerden dolayı daha çabuk deşarj olabilirler. Bunun için olabildiğince kuru ve serin ortamlarda saklanması gerekir. Akülerin deşarj oranları sıcaklık ile paralel olarak artar ve azalır. Havanın 10 derece aşağıya düşmesiyle kayıp iki katına çıkar. Bunun için 10-16 derece aralığındaki stoklama 25-30 derece aralığındaki ortamdan daha sağlıklıdır.

Aracın Üzerinde Bulunan Aküler

Hava sıcak olduğunda akünün marş gücü artar, fakat akudeki yıpranmada aynı oranda yüksek olur. Bunun için sıcak mevsimlerde kullanılan akülerin daha az ömürleri vardır.

Soğuk havalarda ise akünün marş gücü azalır, aracın marş motorunun alma değeri artar.

Havanın çok soğuk olduğu durumda akü içerisinde bulunan elektrolitin donma riski söz konusudur. Tam şarjlı olan bir akü -70 derece de donarken deşarj aküler ise şarj seviyesine bağlı olarak -5 derece de bile donabilir. Bunun için akünüze her mevsim çok iyi bakmanız gerekir.

Tipik 12 voltluk akünün altı hücresi vardır ve bir hücre hasar görse bile voltaj, akünün tamamen boşaldığı noktaya düşecektir. Akü sıvısı yaklaşık % 75 su ve % 25 sülfürik asitten oluşur. Asit, elektrik üretmek için bataryadaki kurşun plakalarla birlikte çalışır ve su esas olarak boşaltılır ve donmaya karşı hassastır.

Akü Bağlantısı

Arabanızın aküsünün ana rolü, anahtarı çevirdiğinizde motorunuzun çalışmasına izin vermesidir. Motorunuz çalışırken alternatörünüzün üretebileceğinden daha fazla güç talebi olması durumunda yedek bir güç kaynağıdır.

Zamanla ve kullanımla, aracınızın akü terminallerinde akü kablo uçlarının içinde, üzerinde ve çevresinde korozyon oluşabilir. Pozitif kablo ucu, akünüzü, aracınızdaki her sisteme güç sağlayan güç dağıtım merkezine bağlar. Negatif kablo, şasi devresini tamamlamak için aracınızın şasisine bağlanır. Herhangi biri bağlı değilse, arabanızı çalıştırmak için herhangi bir gücünüz olmayacaktır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.12.2020

Uçuş Korkusu Nasıl Yenilir

10.08.2021

Anti-Lag Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır

28.06.2022

Araba Satış Değeri Hangi Özelliklere Göre Belirlenir

30.11.2020

İş Makinesi Ehliyeti Nasıl Alınır