Araba Kaloriferi Neden Soğuk Üfler

ABONE OL
Araba Kaloriferi Neden Soğuk Üfler

Kış gününde bir otomobilin içerisindeki en önemli gereksinim klima ya da kaloriferdir. Çünkü bu hem yolcu hem sürücü konforunu sağlayacak hem de aracın camlarında oluşması muhtemel olan buğunun önüne geçecektir. Kaloriferi yazın ya da kışın sıcak konumda açtığınızda mutlaka içeri istenilen sıcaklığı vermek zorundadır. Ancak bazı durumlarda kalorifer ısıtmaz ve soğuk hava üfler. Bu rahatsız eden bir durumdur ve mutlaka çözülmesi gerekir. Arızanın neden kaynaklandığını anlayabilmek içinde öncelikli olarak kalorifer sisteminin nasıl çalıştığını bilmek gerekir.

Kalorifer Sistemi Nasıl Çalışır?

Kaloriferi açtığınız zaman ızgara içerisinde normalde sıcak hava gelmesi gerekir. Elektrikli bir araç ya da hibrit bir araçta ise sistem daha farklı çalışır. Normal araçlarda motor soğutma sistemindeki ısı aracın içerisine ileten bir fan motoru vardır. Bu motorun tam bir performans sergileyebilmesi için motorun 200 derecede sıcak olması gerekir. yani motorun içerisindeki yanma işlemi içeri giren ısı miktarının da iyi olmasını sağlayacaktır. Araç içerisinde aşırı ısınmayı önleyebilmek için soğutma sistemi de mevcuttur. Bu sistem içerisinde su ve antfiriz karışımından oluşan soğutma sıvısı vardır. Karışım motorun soğuk havalarda donmasının önüne geçmek için aracın tüm motor bloğunda dolaşır. Bir kısım ise buradan kalorifer peteğine gider. Kalorifer fanı ise be peteğe hava üfleyerek sıcak havanın aracın içerisine geçmesini sağlar.

Buraya kadar sistemin genel bir özeti ve nasıl çalıştığına dair açıklamalarda bulunduk. Peki, bunların olmasına karşın kalorifer peteği neden ısınmaz?

Araç Kaloriferi Neden Isınmaz?

 

Araçtaki kalorifer peteğinin ısınmamasının birkaç önemli nedeni vardır. Bu önemli nedenler ise aşağıdaki gibidir.

  • Termostat arızası,
  • Soğutma sisteminin hava yapması,
  • Kalorifer peteklerinin tıkanması,
  • Radyatör soğutma sıvısının eksik olması,
  • Kalorifer düğmelerinin bozuk olması,
  • Soğutma sıvısının kalorifer peteğine yönlenmemesi,

Kalorifer sistemi yukarıdaki nedenlerden birinden dolayı ısıtmıyorsa kısa süre içerisinde mutlaka tamir edilmesi gerekir. Çünkü aracın içerisinin soğuk olması yalnızca sürüş konforunu düşürmekle kalmaz aynı zamanda sürüşü de tehlikeye düşürür.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.12.2023

Şehir İçi Trafikte Güvenli Sürüş Nasıl Olmalı

17.03.2021

Yeni Ehliyetler Kimlik Yerine Kullanılabilir mi

10.06.2021

Ehliyet Süreci Kaç Gün Sürer? 2022

02.03.2022

İpsala Sürücü Kursları - İpsala Ehliyet Kursları