Araba Kullanırken Debriyaj Nasıl Kullanılır
Eğer otomatik araç kullanmıyorsanız, hareket halindeyken vites değiştirmeniz gerektiğinde debriyajı kullanmanız gerekir. Çünkü debriyaja bastığınızda motor sisteminden şanzıman ve tekerleklere gönderilen gücü kesmiş olursunuz. Motordan gelen gücün kesilmesi vites değiştirmeyi daha kolay hale getirir.
Debriyaja bastığınızda sistem boşa çıkarken ayağınızı debriyajdan çektiğinizde ise yeniden gücü şanzıman ve tekerleklere iletmeye başlarsınız. Yani kısacası debriyaj manuel bir aracın başlangıç hareketinden daha sonrasında sağlıklı durma hareketini gerçekleştirene kadar ihtiyaç duyulan bir parçadır.
Debriyaja sol ayakla basılması gerekir ve ayağınızı debriyajdan çekerken diğer ayağınızla gaza yavaş yavaş basmanız gerekir. Bu dengeyi koruyabilmek aracın sarsıntısız ve gürültüsüz bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.
Debriyajın Görevi Nedir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir aracın hareket edebilmesi için zincirleme bir reaksiyon gerekir. Debriyaj ise bu hareket esnasında en önemli görevlerden birisini üstlenir. Aşağıda debriyajın görevlerinden bazıları sıralanmıştır:
- Aracın sarsıntısızz bir şekilde hareket etmesini sağlar.
- Araç hareket halindeyken motordan vites kutusuna aktarımı keser.
- Aracın hareket sırasında motoru ile güç aktarma organları arasındaki bağlantının kesilmesini sağlar.
Debriyaja Sürekli Basmanın Zararı Var mı?
Debriyaj sisteminin görevini doğru bir şekilde yapabilmesi için mutlaka sistemin doğru kullanılması ve sorunsuz çalışması gerekir. Manuel bir aracın debriyaj pedalına basıldığında set olarak adlandırılmış olan baskı, balata ve bilye senkronize bir şekilde çalışır.
Araç harekete geçebilmesi için debriyajdan yavaş yavaş ayak çekilirken diğer ayakla gaza yumuşak bir şekilde basılması gerekir. Gaza bastıkça ayağınızı debriyajdan çekmeniz aracın sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır. Sürekli olarak debriyaja basmak baskı ve balata sistemine zarar vereceğinden dolayı debriyajın gereksiz yere kullanılması ya da yarım basılması sistemin yıpranmasını ve değişim zamanının erken olmasını sağlayacaktır.
Yarım Debriyaj Nasıl Kullanılır?
Yarım debriyaj dik yokuşlardan kalkarken başvurulan yöntemlerin başında gelir. Yarım debriyaj yapılmasının nedeni ise aracın kavrama noktasının yakalanmasını sağlamak ve bu sayede aracın geri gitmesini engellemektir. Yarım debriyaj yapılırken sol ayağınızda debriyaja basarken sağ ayağınızın frene sonuna kadar basılı olması gerekir. Sol ayak debriyajdan kalkarken kavrama noktasına geldiğinde araç titremeye başlar bu sırada ayak frenden çekilerek gaza basılması yeterli olacaktır.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.