Araba Motoru ve Parçaları Nelerdir
Araç motorları yakıtlarına göre ikiye ayrılır. Bunlar dizel motorlar ve benzinli motorlardır. Türkiye’de ekonomik olmasından dolayı en çok tercih edilen benzinli motorlar ve bunlarda kullanılan LPG sistemlerdir.
Motorlar kendi içerisinde de silindir dizilişlerine göre ayrılmıştır. Bunlar ise V tipi, yıldız tipi ve boksör tipidir. Soğutma sistemine göre ise su soğutmalı ve hava soğutmalı motorlar vardır. Motorlardaki son detay ise yanma sistemleridir. Bazı motorlar içten yanmalı bazıları ise dıştan yanmalıdır.
Yakıt Sistemi Nedir?
Benzinli araçlarda yakıt sisteminin parçalar depo, pompa, gösterge, karbüratör, hava filtresi ve emme manifoldu’dur.
Dizel motorlarda ise yakıt sisteminin parçaları şöyledir; yakıt deposu, besleme pompası, mazot filtresi, enjeksiyon pompası, enjektör, ısıtma kızdırma bujileri, yakıt göstergesi.
Hava Filtresi: Karbüratöre giren havanın süzülmesini ve sessiz emiş yapılmasını sağlar.
Yağ Filtresi: Yağ filtresinin görevi yağı süzerek temizlemektir.
Egzoz Susturucusu: İçten yanmalı motorlarda egzoz borusu çıkışını daraltır ve bu sayede egzozun çıkarmış olduğu sesin azalmasını sağlar.
Soğutma Sistemi Nedir?
Motorlu araçlarda 2 farklı soğutma sistemi vardır. Birincisi sıvı soğutma diğeri ise hava soğutma. Hava soğutmalı olan motorlara örnek verecek olursak Volkswagen Beetle, Chevrolet Corvair. Günümüzde çoğu otomobil sıvı soğutmalı motorları kullanmaktadır.
Soğutma sisteminin bazı parçaları şunlardır:
- Vantilatör,
- Radyatör,
- Termostat,
- Devir daim pompası,
- Hararet (ısı) gösterici,
- Hararet (ısı) müşiri,
- İlave su kabı,
- Fan motoru’dur.
Radyatör: Radyatörün görevi soğutma suyuna depo etmektir. Altında boşaltma musluğu olan bu depo motor için hayati bir parçadır.
Termostat: Motorun çalışması sırasında sıcaklığını sabit tutar.
Devir Daim Pompası: Pompanın görevi motorun sıcaklığının düşürülmesini ve belli derecede kalmasını sağlar. Pompa sayesinde motor içerisindeki sürekli dolaşım içerisindedir. Adını da bu özelliğinden dolayı almıştır.
Akü: Marş motoruna elektrik akımı verir ve motor çalışmadığı zamanlarda alıcılara akım gönderir.
Diferansiyel: Motor torkunu çekiş aksındaki tekerleklere aktaran ve farklı hızlarda dönmesine imkan sağlayan bir aktarma organıdır.
Ehliyet ve otomobiller hakkında teknik bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.