Araba Sürme Teknikleri
Araç kullanmayı bilen kime sorarsanız sorun çocuk oyuncağı şeklinde tanımlar, ancak otomobil kullanmak farklı koşulların devreye girmesiyle birlikte tehlikeli bir hal alabilir. Özellikle de ilk kez ehliyetini almış bir kişiyseniz o zaman hem sürüş becerilerinizi artırmak hem de daha rahat araç kullanabilmek için bazı püf noktalara hakim olmanız gerekiyor.
Aşağıda araç kullanmayı kolaylaştıracak olan bazı temel bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilere hakim olunduğunda araç kullanırken hem güvenlik açısından hem de konfor açısından daha rahat hareket edilecektir.
Temel Araba Sürme Teknikleri Neler?
- Bir aracı kullanmaya başlamadan önce mutlaka pedallara rahat bir şekilde erişebildiğinizden emin olmanız gerekir. Bunun içinde önceliğiniz oturma pozisyonunuzu ayarlamak olmalıdır.
- Sürüşe başlamadan önce aynalarınızı maksimum görüş kabiliyetinizi artıracak biçimde ayarlamanız gerekir.
- Direksiyona geçtiğinizde kolları, tuşları ve aracın tüm fonksiyonlarını biliyor olmanız gerekir. Bilmediğiniz bir kol ya da düğme dikkatinizin dağılmasına neden olabilir.
- Direksiyonu her zaman 9,15 yönünde tutmanız gerekir. Elleriniz asla vites üzerinde olmamalıdır.
- Yolunuzda giderken şerit değiştirmeden önce aynalarınızı mutlaka kontrol edin ve sinyalinizi verin.
- Asla agresif araç kullanmayın her zaman sakin kalmaya özen gösterin. Başka sürücülerle polemiğe girmekten kaçının.
Manuel Araba Kullanma Teknikleri
Manuel araçların otomatik araçlara göre zor olduğu düşünülüyor olsa da aslında bu tip araçlara alıştığınızda zor olmadığını da fark edeceksiniz. İşte kolay alışabilmenize yardımcı olacak 3 teknik bilgi:
- Debriyaj Kullanımı
Debriyaj aracı otomatik modellerden ayıran en önemli özelliktir. Bu nedenle sol ayağınız sadece debriyaj için kullanılmalıdır. Sol ayağınıza ne kadar iyi hakim olursanız vites geçişlerini de o kadar yumuşak yaparsınız.
- Vites Geçiş Zamanları
Acemi sürücülerin en çok zorlandıkları şey vites geçişleridir. Manuel araçlardaki temel mantık hızlandıkça vites büyült yavaşladıkça vites küçülttür. Bir aracın vitesinin değişimi ise aracın gösterge panelindeki devir saatinin 2500–3000 arasına geldiğindedir. 3000 devir sonrasında araç bağırmaya başlar ve vites yükseltilmesi için sürücünün harekete geçmesini bekler.
- Yokuş Kalkış
Yeni tip araçlarda yokuş kalkış desteği olduğu için bu sorun neredeyse ortadan kalkmış durumda. Ancak eski tip aracınız varsa yokuş kaldırırken yarım debriyaj ve el freni tekniğini mutlaka öğrenmeniz gerekir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.