Arabada Ne Tür Benzin Kullanıldığını Bir Önemi Var mı

ABONE OL
Arabada Ne Tür Benzin Kullanıldığını Bir Önemi Var mı

Aracınızda ne tür benzin kullanmanız gerektiğini bilmek motorunuzu hasarlardan korumak için önemlidir. Genel olarak konuşursak, aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilenden daha yüksek bir oktan seviyesi olan yakıtı seçtiğiniz sürece sorun yaşamazsınız.  Eğer düşük bir oktan seviyesinde yakıt seçerseniz o zaman motor arızasına neden olabilirsiniz.

Yakıtlardaki oktan seviyesi şeklinde adlandırılan şey yakıt türleri arasındaki temel farkları vurgular.

Oktan Derecesi Nedir?

Oktan derecelendirilmesi, yakıt türünün kararlılığını gösterir. Yani oktan derecesi ne kadar yüksek olursa, yakıt kararlılığı da o kadar yüksek olur. Yakıt stabilitesi yeterince yüksek olduğunda, araç yanma işlemi sırasında vuruntu veya yüksek ses gibi sorunlar yaşamaz.  

Yanma işlemi sırasında, hava-yakıt karışımı, bujiler sayesinde ateşlenir. Hava-yakıt karışımı basınçlı olduğundan, yanma işlemi her gerçekleştiğinde yüksek bir ses çıkarır. Ancak modern araçlarda bu sorun yoktur. Oktan derecesi, ortalama değeri elde etmek için iki sayının toplanması ve ikiye bölünmesiyle hesaplanır.

Oktan Değerleri Nelerdir?

1-    87 seviye yakıt: 87 seviyesi, benzin için en düşük oktan derecesidir.

2-    89 seviye yakıt: 89 seviyesi, bu benzinin orta seviye stabiliteye sahip olduğunu gösteren orta dereceli oktan tipini ifade eder.

3-    91 ila 94 seviye yakıt: Benzinin ulaşabileceği maksimum stabilite seviyesi 91 ile 94 arasındadır. Bu tip benzine genellikle birinci sınıf benzin denir.

Benzinliklere yakıt almak için gittiğinizde süper Premium ve ultra gibi farklı adlar kullanılan yakıt tiplerini de görebilirsiniz.

Ne Tür Benzin Kullandığınız Önemli mi?

Yukarıda oktan değeri ne kadar yüksekse o kadar iyidir şeklinde bir açıklama yapmıştı, ancak durum gerçekten de öyle mi?  Yani 91'den 94'e mi yoksa premium seviyeye mi geçmeniz gerekir?

Akaryakıt üreticileri, karbon birikmesini önlemeye yardımcı olmak için benzine ekledikleri belirli katkı maddelerine güvenirler. Bu nedenle kullandığınız benzinin cinsine ve oktan değerine göre aracınız farklı performans gösterecektir. Ancak uzmanlar, aracınızın kullanım kılavuzunda yazanlara uymanızı tavsiye eder. Aracınızın yakıt depo kapağını açtığınızda genelde ne tür yakıt kullanmanız gerektiği belirtilmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.04.2021

Kısa Mesafeli Sürüş Aracınızı Nasıl Etkiler

25.10.2021

Elektronik Park Freni (EPB) Nedir? EPB Arızası

23.10.2020

Annelerin Çocuklarına Öğretmesi Gereken 18 Trafik Kuralı

20.10.2021

2022 Ehliyet Soruları Çöz