Araç Değer Kaybı Sorgulama (Hesaplama) Nasıl Yapılır
Araç değer kaybı, sürücüler tarafından merak edilen konular arasındadır. Araç değer kaybı hasar gören araçlar için kullanılmaktadır. Aracınız kaza yaptıktan sonra değer kaybı yaşayacaktır. Peki, araç değer kaybı nedir, araç değer kaybı nasıl alınır? İşte, araç değer kaybı ile ilgili merak edilenler.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı veya hasar değer kaybı, bir aracın trafik kazası sonrası bakım ve onarım işlemlerinin ardından orijinal değerini kaybetmesi olarak tanımlanır. Kaza geçiren araçlar TRAMER kaydı verilerine hasarlı araç olarak geçer. Bu durum da aracın değer kaybı yaşamasına sebebiyet verir. Aracınız 2. el piyasasında değer kaybına uğrayabilir. Araç değer kaybı başvuru yaparak değer kaybınızı tahsil edebilirsiniz.
Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?
Araç değer kaybı tam kusurlu veya diğer tarafa kıyasla daha kusurlu bulunan sürücü, araç değer kaybını ödemek durumundadır. Eğer trafik kazasında kusur oranınız daha azsa ya da kusurunuz bulunmuyorsa araç değer kaybını karşı taraf karşılamalıdır.
Araç değer kaybını kasko karşılar mı? sorusunu sorabilirsiniz. Kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşı tarafın araç değer kaybını telafi etmek durumundadır. Bu durumda araç değer kaybını trafik sigortası karşılar mı sorusuna şu şekilde cevap verilebilir. Kasko poliçesinde böyle bir madde bulunuyorsa kasko şirketi araç değer kaybını karşılayabilir. Böyle bir madde bulunmaması durumunda karşılamak durumunda değildir.
Araç Değer Kaybı Davası Nedir, Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?
Trafik kazasında eğer kusurunuz bulunmuyorsa aracınızın hasar miktarını karşılayabilmek için araç değer kaybı davası açabilirsiniz. Araç değer kaybı davası kapsamında Borçlar Kanunu’na göre kusursuz veya daha az kusuru bulunan tarafın haklı olduğunu ispat etmesi gerekir. Kusuru az bulunan veya kusursuz olan tarafın araç değer kaybı kusurlu olan sürücü tarafından ödenmektedir.
Araç değer kaybı davası açmak istiyorsanız bazı koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu aşamada ilk olarak haklı olan taraf yani kusursuz olan taraf olmalısınız. Kazaya sebebiyet veren taraf, hiçbir şekilde araç değer kaybı talebinde bulunamaz. Ayrıca, trafiğe çıkan her sürücünün sigortası bulunmak durumundadır. Eğer kaza yapan tarafın sigortası bulunuyorsa ödemeyi doğrudan kendisinin ödemesi gerekmektedir. Kusurlu tarafın araç değer kaybı tazminatı ödemesi durumunda zararınızı karşılamış olursunuz.
Kazaya karışan birden fazla araç bulunması durumunda sigorta, suçu en az olan tarafın zararını karşılamak durumundadır.
Araç Değer Kaybı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı sorgulama işlemi yapılırken bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Araç değer sorgulamayı etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Aracın onarımının yetkili serviste yapılması
- Aracın onarımının yapılıp yapılmadığı
- Aracın kaç km yaptığı
- Aracın piyasada tercih edilip edilmediği
- Aracın boyası ve onarımının ne kadar tuttuğu
- Aracın yedek parçalarının orijinal olup olmadığı
- Kaç tane parçanın işlem gördüğü
Araç değer kaybı sorgulama işleminde bu detaylara dikkat etmek gerekmektedir.
Kazanın ardından aracın hasar kaydını öğrenmek isteyebilirsiniz. Araç değer kaybı e-devlet üzerinden öğrenilebilmektedir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için araç değer kaybı koşullarını yerine getirmek gerekmektedir. Araç değer kaybı başvurusu için ekspertiz raporuyla beraber sigorta şirketine başvuru yapabilmeniz mümkündür. Sigorta şirketi ile problem yaşamanız durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı hesaplama işleminde bazı teknik detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Araç değer kaybı hesaplaması için daha öncesinde aracınızın kaza yapmaması gerekmektedir.
Araç değer kaybı hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken konular şu şekildedir;
- Aracın üretim yılı
- Aracın marka ve modeli
- Aracın kilometresi
- Aracın Pazar değeri
- Aracın trafiğe çıkış tarihi gibi ölçütler dikkate alınır.
Araç değer kaybı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.