Araç Değer Kaybı Tespiti Nasıl Yapılır

ABONE OL
Araç Değer Kaybı Tespiti Nasıl Yapılır

Trafik kazaları neticesinde hasar alan araçlar en iyi şekilde tamir edilse ve sıfır araçtan farksız görünse dahi araçta güncel değer kaybı oluşur. Aracın değer kaybı yaşamasının sebebi, kayıtlara kaşarlı araç olarak geçmesidir. Kaza yapan araç, benzer araçlara nazaran daha zor bir şekilde satılır. Aracın ikinci el değeri düşer. Dolayısıyla, daha düşük fiyata satışa sunulur. Fakat araç değer kaybında meydana gelen maddi zararın karşılanması mümkündür.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, hasar gören ve hasar sonrası tamir edilen araçlar için kullanılan bir terimdir. Araç değer kaybı neticesinde aracın ikinci el olarak değeri düşer. Araç sahibi maddi kayba uğrar. Bu araçların diğer araçlara nazaran satılması daha zordur.

Araç, hasar aldıktan sonra tam anlamı ile tamir edilse bile değer kaybı yaşanır. Aracın hasardan sonra parça değişimi yapıldığı takdirde ciddi oranda değeri düşer. Araç değer kaybının oranları belirli kriterlere bağlı olarak değişir. Bu kriterler, araç değer kaybı hesaplamasında her araç için farklı sonuçlar meydana gelir.

Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Meydana Gelir?

Araç kazalarından sonra sürücüler araçlarının tamir edilmesinin ardından aracı satmak ister. Aracın gerçekleştirdiği kaza dolayısıyla ikinci el fiyatında diğer araçlara göre daha düşük fiyata satmak zorunda kalınabilir. Kaza sonrası hasar gören araçların tamirinin ardından kazanın derecesine bağlı olarak değeri düşer. Değer kaybını karşılayacak olan taraf ise tamamı ile kusurlu veya diğer sürücüye oranla daha kusurlu ise o taraf öder.

Araç Değer Kaybında Araç Sahibi Hangi Haklara Sahiptir?

Araç sahibi olarak kusurlu taraf olunmadığı takdirde bazı haklardan yararlanmak mümkündür. Sürücünün araç değer kaybı haklarını bilmesi, değer kaybı sorununun minimum zarar ile çözülmesi imkân verir. Kusursuz araç sahibi, kusurlu araç sahibinden değer kaybının karşılanmasını isteyebilir. Bu değer düşüşünü sürücü karşılamayı kabul etmiyorsa kusursuz tarafın hakkını mahkeme yolu ile alması mümkündür.

Araç Değer Kaybını Hangi Sigorta Karşılar?

Araçta oluşan maddi hasar Zorunlu Trafik Sigortası veya Kasko Sigortası sayesinde karşılanabilir. Zorunlu Trafik Sigortası ile trafikteki diğer araçları koruma altına alabilir ve aracınızın maddi ve manevi yükünü karşılayabilirsiniz. Trafik kazasında sorumluluğu olmayan veya sorumluluğu en az olan aracın değer kaybının karşılanması mümkün değildir. Kazaya karışan birden fazla araç olduğu takdirde Zorunlu Trafik Sigortası, her aracın hasarını karşılamayabilir. Yalnızca kusursuz veya en az kusurlu tarafın maddi hasarını karşılar.

Kazada kusurlu olan aracın hasarı Kasko Sigortası tarafından karşılanır. Kazaya karışan birden fazla araç olduğu ve hasar karşılanmama durumu söz konusu olduğu takdirde aracınızın Kasko Sigortası varsa hasarınız bu sigorta tarafından ödenebilir.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı nasıl hesaplanır? sorusu araç sahiplerinin merak ettiği konular arasında yer alır. Araç değer kaybı hesaplama işlemlerinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir.

  • Aracın üretim yılı
  • Aracın hasar geçmişi
  • Aracın kilometresi
  • Aracın marka ve modeli
  • Aracın pazar değeri
  • Trafiğe çıkış tarihi

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için araç değer kaybı taleplerinin karşılanması gerekir. Bu taleplerin karşılanmaması gibi bir durumunda maddi zarar karşılanmaz. Araç değer kaybı başvurusu için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Yaşanan kazada mağdur olan tarafta olmak gerekir. Kazaya sebebiyet verilmesi durumunda araç değer kaybı hakkı talep edilemez.
  • Kaza olduktan sonra iki sene içerisinde araç değer kaybı başvurusunun yapılması gerekir. Bu süre içerisinde değer kaybı yapılmadığı takdirde başvuru hakkı kaybedilir.
  • Karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası olmadığı bir durumda kişinin kendisinden hasarı karşılamasını talep edebilirsiniz.
  • Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için ekspertiz raporu alarak sigorta şirketine başvurulması gerekir. Sigorta şirketi ile sorun yaşanması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu ile irtibat kurarak hasarı temin edebilirsiniz.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.02.2021

EGR Valfi Tıkanırsa Ne Olur

24.08.2021

Devir-DAİM Pompası Nedir? Devir-DAİM Pompası Sızdırıyor

18.10.2021

Yüksek Hızda Araç Kullanırken Bilinmesi Gerekenler

23.03.2021

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar - 2021