Araç Hızlandıkça Daha mı Az Görülür

ABONE OL
Araç Hızlandıkça Daha mı Az Görülür

Araç hızlandıkça hata oranı yükseleceği için ister istemez yola daha dikkatli bakmak gerekir. Aksi takdirde saniyelik bir dalgınlık her şeyin sonu olabilir.

Uzun yola çıktığınızda belli bir sınırın üzerine çıktığınızda yandan bakarsanız her şeyin çok hızlı hareket ettiğini görebilirsiniz. Yola odaklanmak sizi bazı görüntülerden mahrum bırakırken acelesi olanlar genelde bu güzellikleri de kaçırmak zorunda kalır. Hız yalnızca hayati risk oluşturmakla kalmaz aynı zamanda yolculuğu daha keyifsiz bir hale de dönüştürebilir. Bunun için mümkün olduğu kadar düşük hızda seyretmek hem güvenli hem de keyiflidir.

Adrenalini seven sürücüler genelde hızlı araç kullanmaktan hoşlanırlar. Ancak yukarıda da bahsetmiş olduğumuz sonuçtan karşımıza hız körü ne demektir? Sorusu çıkmaktadır.

İnsan gözü yaklaşık olarak 200 derecelik bir görüş açısına sahiptir, ancak vücudu hareket ettiğinde bu açı daha da daralır ve yalnızca hedefe odaklanır.

Hız Körlüğü Nedir?

Bir aracın içerisinde hareket ederken görüş açısının meydana getirdiği daralma hız körlüğü olarak ifade edilir. Aracın hızı arttıkça yolda ve yol kenarlarındaki nesnelerin algılanması zor olur bu durum hız körlüğü olarak ifade edilir.

Bu duruma basit bir örnek verecek olursak şöyle diyebiliriz.

70 kilometre hızla giden bir araçta görüş açısı % 75 iken 100 kilometre hızla giden bir araç görüş açısı % 45’e düşecektir.

Yani tehlikesiz ve normal gibi olan bu durum etraftakileri görmememize neden olacağından ciddi bir tehlikeyi de beraberinde getirecektir. Hızın tehlikesi sadece yol kenarındakileri görmek değil aynı zamanda fark ettiğinizde fren ve durma mesafesinin de uzamasıdır. Doğal olarak ani bir durumda aracı durdurmak oldukça zordur.

Gece Görüş Mesafesi

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz hususlar doğrultusunda görüş mesafesi gündüz daralırken gece de daha fazla artacaktır. Gece karanlıkla azalan görüş mesafesi hız körlüğü nedeniyle daha da problematik bir durum alır.

Hız Sınırı

Hız sınırı belirlenirken her türlü faktörler göz önünde bulundurulur.  Aracın fren ve durma mesafesinden, trafiğin yoğun olduğu bölgeler ve yolun genel durumuna kadar birçok faktör değerlendirilir.

Ehliyet ve otomobiller hakkında teknik bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.03.2021

Sıralı Sistem Araçta Gazda Tekleme ve Gaz Yememe Sorunu

19.10.2020

Kamyon Kazaları Nasıl Önlenir

05.12.2023

Kış Geldi: Lastik Bakımı ve Sürüş Performansı

14.04.2021

Trafik Kazası Tazminatlarında Zamanaşımı