Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar

ABONE OL
Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar

Otomobiller üretilip piyasaya sunulduktan sonra belli zaman dilimleri içerisinde muayeneden geçmek zorundadır. Sıfır bir araç aldığınızda tekrar muayeneye giriş zamanı 3 yıl sonradır. Bunun dışında kalan normal araçlar için muayene periyodu 2 yılda bir olarak kabul edilmiştir.

Ticari araçlarda ise bu süre değişkenlik gösterir. Ticari bir araç her yıl muayeneden geçmek zorundadır. Bu araçların gün içerisinde çok kez trafikte olması, aynı aracı birden fazla kullanması ve kullanım şekli gibi nedenlerden dolayı her yıl muayeneye çağırılması uygun bulunmuştur.

Belirlenen süre sonunda aracın muayeneye götürülmemiş olması ceza nedenidir ve araç trafikte yakalandığında doğrudan trafikten men edilir. Dolayısıyla muayenesiz bir araçla trafiği çıkmış olmak karşılaşılacak olan riskleri de kabul etmek anlamına gelir.

Araçlar belli zamanlarda muayeneden geçerken bu işlemler iki şekilde ele alınır. Bunlardan birincisi ağır kusurlar ikincisi ise hafif kusurlar.

Hafif kusurlara sahip olan bir araç muayeneden geçer, ancak riskli yönleri belirtilerek olması gerekenler hakkında yazılı bilgi verilir. Ağır hasarlı araçlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Eğer bir araç muayene sonucunda ağır hasarlı olarak tespit edilmişse 1 aylık süre verilerek ağır hasarın ya da hasarların onarılarak yeniden muayeneye getirilmesi istenir. 30 gün içerisinde yeniden muayeneye getirilmemesi halinde ise tüm işlemlerin yeniden başlaması şarttır.

Muayenede Neler Ağır Kusur Kabul Edilir?

Bir aracın ağır kusurlu olarak tespit edilmesini sağlayan birden fazla faktör vardır. Örneğin aracın motor, şasi ve tip etiketinin olmaması, okunamaması ağır bir kusurdur ve mutlaka bir an önce düzeltilmesi gerekir. Araçta olması gerekenden fazla koltuk sayısının bulunuyor olması, ön ve arka plakaların silik olması, plakalarda mühür olmaması ağır kusur olarak tanımlanmıştır. Diğer ağır kusurlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Frende yağ kaçağı olması,
  • Frenler tutmuyorsa
  • El freni tutmuyorsa,
  • Direksiyon boşluğu varsa veya sabitlemeyle ilgili kusur mevcutsa,
  • Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa,

Yukarıda ağır kusurlara birkaç örnek gösterdik ancak bunların dışında daha birçok hata kusur nedeni olarak sayılabilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.01.2021

Araç Şasi Numarası VIN Nedir, Ne İşe Yarar

26.05.2021

Hava Trafik Kontrolörü Nedir

20.05.2021

Ehliyet Kursları Ne Zaman Açılır

30.03.2020

Uykusuzken Araç Kullanmak