Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmak Gerekir

ABONE OL
Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmak Gerekir

Ruhsat her araçta bulunması gereken en önemli belgeler arasında yer alır. Ruhsat için söylenebilecek en basit tanımlama aracın kimliğidir. Bu nedenle olası bir çevirme ya da kaza gibi durumlarda ruhsatınızın yanınızda ve sizden istendiğinde göstermeniz gerekir.

Araçların ruhsatları üzerinde marka, model, renk, tip, motor gibi bilgiler yer aldığı gibi aracın sahibinin adı soyadı ve kimlik bilgileri de bulunur. Bu belgeyi herhangi bir şekilde kaybetmişseniz ya da zarar vermişseniz bu durumda mutlaka yenisinin çıkarılması gerekir. Kayıp ruhsatın çıkarılması ise şöyle olur.

Kayıp Ruhsat İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

Ruhsatınız çalınmışsa ya da kaybolmuşsa bu durumda hızlı hareket etmeniz gerekiyor, çünkü bu şekilde yakalanmanın cezası var. Üstelik aracın kaybolan ruhsatının kötü niyetli kişilerin eline geçtiğini düşünürsek kötüye kullanımda söz konusu olabilir. Bunların olmaması için emniyete giderek dilekçe vermeniz gerekiyor. 

Ruhsatınızın kaybolduğunu belgeleyebilmeniz için gazeteye ilan vermeniz de gereklidir. Bunun için özel ilan bürolarıyla internet üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yeni Ruhsat Çıkarmak İçin Başvuru Süreci

Yasal bildirimlerinizi tamamlamanızın ardından kayıp için notere gitmeniz gerekiyor. Çünkü artık bu işlemler noter tarafından yapılıyor. Noterler sisteme bağlanabildiklerinden dolayı tüm ruhsat işlemlerini kolaylıkla yapabiliyorlar. 

Notere gittiğinizde nedeni beyan ettikten sonra öncelikli olarak aracınızın kontrolleri yapılır ve bu aşmada trafik cezanızın ya da herhangi bir vergi borcunun olmamsı gerekiyor. Eğer aracın muayene süreci dolmuşsa bu durumda yeniden muayene ettirmeniz gerekiyor. 

Yeni Ruhsat Almak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?

  • Emniyete vermiş olduğunuz dilekçe tutanağınız,
  • Motor ve genel muayene tespitinin yapılması,
  • Zorunlu trafik sigortası belgeniz,
  • Nüfus cüzdanı

Yukarıdaki belgeleri hazırladıktan sonra ruhsat için başvuru yapmanız bunun içinde harç ücreti ödemeniz gerekiyor. 2021 yılında ruhsat için notere vereceğiniz evrak bedeli 148,50 TL’dir. Bunun yanında noter ücreti 54 TL belge baskı ücreti 22 TL ve genel toplamda 224 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer ruhsatınız içerisinde kasko ve trafik sigortası belgelerinizde kaybolmuşsa sigorta acentesinden alabilirsiniz, ancak artık bu belgeler olmasına gerek yok.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2020

Erzurum Sürücü ve Ehliyet Kursları

15.09.2021

B Ehliyet Sınıfından A - A1 - A2 Sınıfına Nasıl Geçiş Yapılır

07.09.2021

Ehliyet Almak İçin Ne Yapmak Gerekir? 2022

14.06.2021

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler