Araçlar Nasıl Sınıflandırılır

ABONE OL
Araçlar Nasıl Sınıflandırılır

Bir araç alırken aracın hangi sınıf içerisinde yer aldığını biliyor olmak işinizi kolaylaştıracak ve size yol gösterecektir. Çünkü almış olduğunuz araç, sahip olduğunuz ehliyet türünden tutunda ödeyeceğiniz verginize kadar aracın sınıfını yakından ilgilendirir.

Aracınız ister ticari olsun ister kişisel kullanım için olsun birtakım sorumluluğu beraberinde getirir. Ulaşım, seyahat, iş amaçlı kullanmak amacıyla satın alınmış olan aracın sizin ihtiyacınızı karşılayacağını göz önünde tuttuğunuzda aracın sınıfını biliyor olmanın size getireceği kolaylığı da görebilirsiniz.

Araçlarda sınıflandırmalar Karayolları Trafik Kanunu, Araç İmal Tadil ve Montaj Yönetmeliği ile Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmelikleri tarafından belirlenir. Genel olarak sınıflandırma yapılırken ayrılan kategoriler ise şöyledir; Otomobil, kamyon, römork, yük motosikleti, minibüs, otobüs, yarı römork, kamyonet, çekici ve hafif römork.

Sizin Taşıtınız Hangi Sınıfta?

Taşıtların sınıflandırılmasının amacı aracın bulunmuş olduğu kategoriye göre kuralların konulmasıdır. Her kategorideki aracın dikkat etmesi gereken kurallar ve sınıflarına göre ödemek zorunda oldukları vergileri vardır. Sürücü ehliyetlerinin tipleri de sınıflara göre belirlenmiştir. Eğer bir sürücü ticari bir araç kullanacaksa bu durumda SRC belgesine sahip olması gerekir. SRC belgesi ise kendi içerisinde ayrılmıştır. Buna göre trafikte her şeyin mutlaka bir düzeni vardır. SRC belgesi alma şartları nelerdir? başlıklı makalemizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Yük Taşımacılığında Hangi Ehliyeti Kullanmalısınız?

Yük taşıma işlemi yapacaksanız bu durumda sahip olmanız gereken ehliyet türü de farklı olacaktır. Buna göre;

  • B Sınıfı - azami yük ağırlığı 2 ile 2,8 ton arası
  • C Sınıfı - azami yüklü ağırlığı 2,8–3,5 ton arasında
  • D Sınıfı - azami yük dolu ağırlığı 3,5 -12 ton
  • E Sınıfı -12 ton ila 18 tona kadar
  • F Sınıfı -18–32 ton azami yüklü kapasitesi
  • G Sınıfı - azami yüklü ağırlıkları 40–44 ton arası

Kullanmış olduğunuz aracın sınıfı ne olursa olsun can güvenliğinin yanı sıra araçların taşıma sınırlarının olduğunu unutmamanız gerekir. Bu sınırların üzerinde araca yük yüklemiş olmanın getirdiği zararlarda sizin cebinizden maddi olarak çıkacaktır.

Ehliyet sınıfları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.10.2020

HGS Nasıl İptal Edilir, Yeni Araca Nasıl Aktarılır

12.08.2021

Çekici Araca Zarar Verirse Ne Olur

31.10.2023

Ehliyet Almak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli

21.05.2021

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Alabilir miyim