Arızalı Bir Triger Kayışının Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Arızalı Bir Triger Kayışının Belirtileri Nelerdir

Triger kayışı, motorun kamını ve krank milini senkronize olarak döndüren ve her silindirin uygun zamanda ateşlenmesini sağlayan bir parçadır. Triger kayışı   triger kapağının altında bulunur ve motorun önündedir. Kayışın ömrünü uzatmak için naylonla güçlendirilmiş yüksek kaliteli kauçuktan üretilmiş olsa da motor tarafından çok güçlü kuvvete maruz kaldığından zamanı geldiğinde değişiminin yapılması gerekir. Araçta triger kayışı olmadan motorun çalışması söz konusu olmayacaktır. Ancak tüm araçlarda triger kayışı yoktur. Triger kayışı genellikle küçük hacimli motorlara sahip otomobillerde ve SUV'larda bulunur.

Bazı araçlarda kayış yerine zincir sistemi kullanılmıştır.  Zincirler triger kayışlarından daha uzun süre dayanır ve bazıları otomobilin kullanım ömrü boyunca kalıcıdır. Otomobil üreticileri araçlarının kullanma kılavuzunda bir triger kayışının ne zaman değiştirilmesi gerektiğini açık bir şekilde ifade eder. Ancak, yeni nesil otomobillerde triger kayışında ya da zincirinde bir sorun olması halinde motor uyarı ışığı yanar. Şayet böyle bir ışık söz konusu değilse arızalı bir triger kayışının birtakım belirtileri vardır. Aşağıda bu belirtilerden bazıları açıklanmıştır.

Motordan Gelen Tıkırtı Sesi

Triger kayışı, bir kasnak aracılığı ile motorun krank ve kam miline bağlanır. Krank mili, motorun yanma odası içindeki pistonlara bağlı olan bağlantı çubuklarına güç sağlar. Eksantrik mili, yakıtı yanma odasına gönderen ve yanmış gazları egzoz manifoldundan dışarı atan silindir kapağı valflerini ve külbütör grubunu çalıştırır. Triger kayışı aşınmaya başladığında motorun içinde tıkırtı sesi oluşur. Triger kayışı aracınız için çok önemli olduğu için böyle bir durumda beklemeden hemen tamirciye gitmelisiniz.

Motor Çalışmaz

Triger kayışı koparsa, motor dönemez veya ateşlenemez. Anahtarı çevirdiğinizde marş motorunun çalıştığını duyabilirsiniz, ancak triger kayışı krank ve eksantrik milini çalıştırmadığı için dönmeyecektir. Sorun triger kayışının kopmasından kaynaklanıyorsa, motor hasarlarına da neden olabilir. Triger kayışı kopmuş bir araç çok ciddi derece de zarar görebilir.

Araç Tekler

Triger kayışı, yukarıda belirttiğimiz gibi, krank ve eksantrik milini çalıştıran kasnaklara bağlıdır. Kayış eksantrik mili tahrikinde kayar ve bir silindirin olması gerekenden daha erken açılmasına veya kapanmasına neden olur. Bu da aracın teklemesini sağlar.

Sürücü kursları ve ehliyet hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.06.2022

Traktör Kasko Değeri Nedir, Neleri Kapsar

03.09.2021

Geceleri Güvenli Sürüş Nasıl Olmalı

01.06.2022

Trafik Kazası Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir

18.08.2022

Türkiye’de En Ucuz Sıfır Arabalar Ağustos 2022