Arkadan İtiş Nedir
Otomobiller iki farklı sistemle çalışır. Bunlardan birincisi arkadan itiş diğeri ise önden çekiştir. Arkadan itişli otomobillerde güç arka tekerleklerde olurken önden çekişli araçlarda bu durum tam tersidir. Otomobillerin tarihine baktığımız zaman ilk araçların arkadan itişli olacak şekilde üretilmiş olduklarını görebilirsiniz. Önden çekiş sistemi teknolojinin gelişimiyle birlikte daha sonra kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde özellikle maliyetler ön planda tutulduğu için önden çekişli araç sayısı arkadan itişli araçlara oranla daha fazladır.
Arkadan itişli Araçlar Nasıl Çalışır?
Arkadan itişli olan bir aracın çalışma prensibi şöyledir.
Motor tarafından üretilmiş olan güç, farklı mekanizmalar sayesinde arka tekerleklere güç verir. Güç ilk olarak vites kutusuna daha sonrasında şafta, oradan diferansiyele ve son olarak tekerleklere aktarılır.
Arkadan İtişli Araçların Performansı Nasıldır?
Arkadan itişli olan araçlarda eğer ki motorun gücü yeterli değilse bu durumda aracın performansı etkilenebilir. Fakat bu tür motorlarda gücün oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle performans sorunu yaşayacak olan araç sayısı çok azdır.
Arkadan itişli olan bir araç yerinden kalkarken güç arkadan olduğundan dolayı aracın patinaj çekme olasılığı çok daha düşüktür. Bunun içinde arkadan itişli araçlar önden çekişli araçlara göre çok daha hızlı hareket edebilirler.
Yukarıda belirttiğimiz gibi eskiden genelde araçlar arkadan itişliydi ve otomobil üreticileri maliyet hesaplaması yaparak sistemi ona göre en uygun olacak şekilde planladılar. Araç üretimi önden çekişe doğru dönerken bu aynı zamanda üretilen araç miktarının da daha fazla olmasına neden oldu. Bugün Phorsche gibi araçların bu performansı kaybetmemek adına halen arkadan çekişli olarak üretim gerçekleştirdiğini de biliyoruz.
Önden Çekişli Ve Arkadan İtişli Araçların Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu iki çekişli araçların birbirinden ayrılan özellikleri performans, sürüş şekli, alışkanlık şeklinde değerlendirilebilir. Ancak genel olarak baktığımızda ise en önemli fark motorun yerleştirilme şeklidir. Önden çekişli araçlarda motor enlemesine yerleştirilirken arkadan çekişli otomobillerde diklemesine yerleşim söz konusudur. Motor güç aktarımına baktığımızda ise önden çekişli araçlarda aksamlar önde toplanır, arkadan itişte ise ağırlık merkezi dağılımı dengeli bir şekilde ayarlanmıştır.
Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.