Aşırı Hız
Araç tiplerinin hız limitleri yerleşim yerleri içinde, otoyollarda, bölünmüş yollarda ve otoyollarda belirlenmiş olup bu hız limitleri aşıldığı takdirde sürücülerin haklarında cezai işlem uygulanabilmektedir. Uygulanan idari para cezası dışında aşırı hızla ilgili çok daha büyük bir problem mevcuttur; bu da aşırı hızın kaza ihtimali artırması ve kazaya sebep olmasa bile aşırı hızla yapılan kazalarda zarar görme olasılığının daha fazla olması. Aşırı hız ile araç kullanıldığı durumlarda aracın ve trafiğin kontrolü zorlaşır, araç sürücüsü hem kendi güvenliğini hem de trafikte karşısına çıkabilecek diğer her şeyin ve herkesin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmış olur. Aşırı hız ile yapılan kazalardan kurtulma olasılığı ise Karayolları Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu hız sınırları içerisindeyken yapılan kazalara oranla daha düşüktür. Aynısı kazanın diğer tarafı için de geçerlidir. Bunun sebebi ise yüksek hızla araç kullanırken fren yapıldığı esnada durmak için daha fazla mesafeye ihtiyaç duyulması ve sürücünün durmak için vereceği tepki süresinin azalmasıdır. Aşırı hız esnasında karşılaşılan kötü şartlar da kaza ihtimalini artırır.
Bozuk, eğimli, engebeli ve virajlı yollar özellikle aşırı hız yapılmaması gereken bölgelerdir. Aynı zamanda çarpışma esnasında araç ne kadar hızlıysa araç içerisindekiler ve çarpılan yer veya çarpılan araç da o kadar fazla zarar görür. Aşırı hızın sebep olduğu ölüm, yaralanma ve maddi kayıplı kazalardan korunmanın en önemli yolu hız sınırını azaltmaktır. Burada da görev Karayolları Genel Müdürlüğüne düşmektedir. Hız sınırının düşürüldüğü ülkelerde kaza oranlarında ciddi bir düşüş meydana gelmiştir. Hız sınırının düşürüldüğü ve buna bağlı olarak kaza oranlarının da azaldığı ülkelerle ilgili bazı örnekler aşağıdaki gibidir;
- 1973 yılında Yeni Zelanda’da hız sınırı karayolunda 55 milden 50 mile düşürüldüğünde kaza oranlarında ve ölümlü trafik kazalarında ciddi azalmalar meydana geldi.
- 1994 yılında İsviçre’de hız sınırı 130 kilometreden 120 kilometreye düşürülmesi sonucu ölümlü kazalar yüzde 12 oranında azalmıştır.
- 1991 yılında İngiltere’de hız sınırı 100 kilometreden 80 kilometreye düşürüldüğünde kaza oranı yüzde 14 oranında azalmıştır.
Son olarak hız sınırının düşürülmesi dışında radar sayılarının ve idari para cezalarının artırılması da aşırı hız yapma oranında düşüşe sebep olabilir. Böylece ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında düşüş sağlanabilir.
https://www.surucukurslari.com/