ASR Nasıl Çalışır? Faydaları Nelerdir
ASR yani Anti Patinaj Sistemi, otomobilin güç dengesinin aynı seviyede tutulmasını sağlar. Otomobiller ilk kalkış esnasında gaza hızlı basıldığında tekerlekler çok fazla döner ve patinaj gerçekleştirir. ASR böyle bir durumda devreye girerek aracın hız kaybetmesinin ya da herhangi bir şekilde savrulmasının önüne geçecektir.
ASR aracın tekerleklerindeki sensörler aracılığı ile devreye girer. Araç patinaj yaptığında sensörler bu durumu algılayarak ABS hidroliği ve frenleme sistemini devreye alır. Bu da aracın hız kesmeden sabit bir hızda kalmasını sağlar.
ASR’nin devreye girebilmesi için sadece kaygan zeminler, virajlar ya da yokuşlar gerekmez. Her türlü yol koşullarında doğru kalkışın sağlanabilmesi ve sürüş güvenliğinin artırılması için bu işlem gerçekleştirilir.
ASR Nasıl Çalışır?
ASR yukarıda da bahsettiğimiz gibi tekerleklerde bulunan sensörler aracılığı ile devreye girer. ASR’nin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için aşağıdaki sisteminde olması gerekir.
ABS: ABS, fren sisteminin kilitlenmesini önleyerek fren mesafesinin daha fazla kısa olmasını sağlar. Bu da aracın frenine basıldığında kontrolden çıkmasını ve kaymasını engeller. 2004 yılından sonra üretilen tüm otomobillerde ABS sisteminin kullanılması zorunlu tutulmuştur.
Teker Hız Sensörü: Teker hız sensörü algılayıcısı aracın tekerleğinin göbeğine yerleştirilmiştir ve tekerin dönüş hızının belirlenmesini sağlar. ASR’nin devreye girmesi için sensörlerin uygun koşulların oluştuğunu tespit etmesi gerekir. Hız sensörü durumu tespit ettikten sonra ABS’ye görevi devreder.
ECU: ECU, Elektronik Kontrol Ünitesi kelimelerinin kısaltılmasıdır. Aracın beyni olarak değerlendirilen bu sistem tekerleklerden alınan sinyali doğrudan ABS sistemine iletir.
ECU Çalışma Parçaları
- Gaz Pedalı Sensörü
- Yakıt Kısma Valfi / Yakıt Selenoid Valf
- Ateşleme Mekanizması
- Yakıt Enjektörü
ASR'nin Faydaları Nelerdir?
- ASR tekerleklerin yol tutuşunu sağlayarak sürücü ve yolcuların güvenliğini korur.
- Aracın hareket halindeyken savrulmasını engeller bu sayede sürüş hakimiyetinin kaybolmasının önüne geçer.
- İlk kalkış esnasında her türlü zorlukta aracın kalkmasını sağlar.
- Tekerleklerin patinaj yapması ihtimalini algılayarak aracın lastiklerinde meydana gelebilecek yıpranmanın önüne geçer.
- Ön takım sisteminin ömrünün daha uzun olmasını sağlar.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.