ATV ve UTV Araçların Özellikleri ve Arasındaki Farklar
Motorlu taşıt olarak tercih edilen birçok araç var ancak hepsini hayatımızda görmüyor olmamız bunları merak etmediğimiz anlamına gelmiyor. Örneğin; adrenalin ve heyecanı sevenlerin merak ettiği araçlar arasında ATV ve UHT araçları var. Biz de bu makalemizde bu araçların özellikleri ve kendi aralarındaki farkların neler olduğunu anlatalım istedik.
Oyuncak gibi duran bu araçlar aynı zamanda her türlü arazi şartları için idealdir. İlk olarak ATV araçlarının özellikleri hakkında bilgiler vererek başlayalım
ATV Araçların Özellikleri
ATV’ler yeni araç türü değildir. Yaklaşık olarak 50-60 yıllık geçmişi olan bu araçlar ilk olarak 1960 yıllarında üretime başlamıştır. 4 tekerlik olarak biliniyor olsa da ilk üretildiklerinde 3 ya da 6 tekerlekliydiler. 1982 yılından sonra ise Suzuki firması bu araçlara yenilik getirdi ve bugünkü formu olan 4 tekerlekli halini aldı. ATV İngilizce “All Terrain Vehicle” kelimelerinin kısaltmasından geliyor. Türkçe karşılığı ise bütün arazi koşulları aracı demektir. Her ne kadar off road yarışları için tasarlanmış olsalar da bugün insan taşımacılığından daha ziyade keyif amaçlı kullanılmaktadır.
ATV’ler dar yollarda, dik yamaçlarda, kaya olan zeminlerde, çamurlarda mükemmel sonuç verirler. Süspansiyon yapıları gereği kötü araziler de kullanım için idealdir.
Yukarıda ATV araçlarıyla ilgili genel bilgilere yer verdik. Aşağıda ise çok fazla bilinmeyen UTV araçlarının özellikleri yer almaktadır.
UTV Araçların Özellikleri
UTV yani “UTility Vehicle” yardımcı görev aracı anlamına gelir. Her ne kadar ATV’lerle aynı amaca hizmet ediyor olsalar da bu araçların en önemli avantajı daha güçlü olmalarıdır. Üstü korunaklı olan bu araçların direksiyon simidi ve yana oturma özelliği vardır. Bu özellikler ise onu bir otomobilden tasarım anlamında farksız kılmıştır.
UTV’ler çöl, çamur, kar gibi zorlu zeminlerde vazgeçilmezdir. Çok güçlü olmasından dolayı ağır arazi koşullarında mükemmel bir kullanım sağlar. UHT araçlarının kendi içinde farklı çeşitleri vardır. Örneğin; oyun amaçlı modeller, iş amacı modeller ve performans amaçlı modeller şeklinde sıralanabilir. Engebeli arazide sınırları tanımayanlardansanız o zaman sizin içinde UHT vazgeçilmeyenler arasında olmalıdır.
Ehliyet haberleri hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.