Avans Ayarı Nedir? Avans Ayarı Nasıl Yapılır

ABONE OL
Avans Ayarı Nedir - Avans Ayarı Nasıl Yapılır

İçten yanmalı motorlarda yakıt buji tarafından yakılır. Bujinin ağzında sürekli olarak hazır bekleyen yüksek voltaj vardır ve bu kıvılcım üreterek yakıtın tutuşmasını sağlar. Yanma neticesinde ortaya çıkan ısı enerjisi sayesinde piston aşağı doğru itilir ve böylelikle araç güç kazanarak hareket etmeye başlar. Bujilerin hava yakıt karışımını ateşleyebilmesi için sıkıştırma oranının en yüksek devrede olması gerekir. Bu duruma en ideal olan avans ayarı denilir.

Avans ayarı motorun çalışma hızını ve verimini etkiler, yani aracınızın en üst seviyede performans sergileyebilmesi için avans ayarının doğru olması şarttır.

Avans ayarı, pistonun sıkıştırma sırasında üst ölü noktaya ulaşmadan birkaç derece önce bujinin ateşlenmesini ve yanmanın gerçekleşmesini ifade eder. Daha açık bir ifadeyle ateşleme sistemindeki bujiler tarafından üretilen kıvılcım ayarlanmış olur.

Piston üstteki ölü noktaya gelmeden ya da aşağı doğru inerken ateşleme meydana gelirse oluşan basınç dağılır ve zayıf bir yanma olayı gerçekleşmiş olur. Bu da motordaki performans kaybına ve motorun daha az güç üretmesine neden olur.

Avans Ayarı Nasıl Yapılır?

Avans ayarı mutlaka motor çalışırken yapılması gerekir. Bu ayar avans tabancası aracılığı ile yapılır. Çok fazla tercih edilmiyor olsa da yapılan diğer bir teknik ise motorun dinlenmesidir. Krank kasnağı eksantrik kapağı ve buji tabancası ile yapılsa da kişinin bu ayarı kendi uğraşarak yapabilmesi mümkün değildir.

Benzinli ve dizel otomobillerde farklı, enjeksiyonlu ve karbüratörlü araçlarda farklı uygulama yapılır. Avans ayarını yetkili servislerde ya da bu işten anlayan ehil ustalarda yaptırmak mantıklı olacaktır.

Başlangıç Avans Ayarı Nasıl Yapılır?

Başlangıç avans ayarını yaparken motoru çalışma sıcaklığına gelinceye kadar çalıştırmak gerekir. Platin ayarı ve rölanti devir ayarı yapılır ve distribütördeki vakum avans bağlantısı sökülür. Motorun hava almaması için sökülen bağlantının ucu bir bant ile kapatılır ve avans tabancasının mavi ucu birinci silindir bujisine, kırmızı ucuz akünün “+” siyah ucu “–“ kutup başına bağlanması gerekir.

Başlangıç avans ayarı katalog değerine göre belirlenir ve beyaz boya ile işaretlenir. Motor rölantide çalıştırılır. Avans tabancasının ışığı, avans işaretine tutulur. Tespit cıvatası gevşetilerek distribütör gövdesi çevrilmek suretiyle avans işaretlerinin birbirini karşılaması sağlanır. Tespit vidası sıkıldıktan sonra avans ayarı son kez kontrol edilir. İşaretler birbirini karşılıyor ise avans ayarı normal demektir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2020

Daihatsu Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

12.01.2021

Krank Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir

30.03.2020

Özel Direksiyon Dersi ve Kursu Nasıl Seçilmeli

29.04.2020

Çanakkale Sürücü ve Ehliyet Kursları