Balata Sinterleme Nedir

ABONE OL
Balata Sinterleme Nedir

Balata sinterleme işlemi, metal parçaların yüksek ısı ve basınçla birlikte birbirinden ayrışarak erimesine denir. Balata üretimi esnasında kullanım ömrünü uzatmak amacıyla farklı elementler kullanılır. Sinterli balatalar motosiklet ve ATV üreticileri arasında standart hale gelmiş olduğu gibi yedek parça sektöründe önemli bir yere sahiptir. Sinterli balatalar uzun ömürlüdür ve yoğun fren kullanımına karşı dayanıklıdır. Bu zamana kadar balata çeşitleri içerisinde sinterli balatadan daha uzun ömürlü ve yüksek performansa sahip balata kullanılmamıştır. Bunun için pist yarışlarında kullanılan araçlarda sinterli balata tercih edilir.

Sinterli balatalarda kullanılan temel malzeme bakırdır. Bakır sinterli balatalar iki farklı şekilde üretilir. Birincisi vakumlu fırın içinde basınçlı sinterleme ikincisi ise kayar bantlı fırın içerisinde yapılan sinterleme yöntemidir.

Fren Balatalarının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Fren balataları bazı araçlarda dışarıdan bakıldığında görülebilir. Bunun içinde bu tip araçlarda görsel kontrol yapılabilir. Eğer fren balataları incelmişse bu durumda değişim zamanı gelmiş demektir.

Fren balataları görünmüyorsa bu durumda jantların sökülerek kontrolünün yapılması sağlanabilir. Fren balatası iyi olduğu halde frenden ses geliyorsa o zaman kontrol ettirilmesi gerekir.

Fren Disklerini Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Disklerin kontrolü parmakla yapılabilir. Diske parmağınızı sürttüğünüzde yüzey dalgalı ise bu durumda taşlanması ya da değişiminin yapılması gerekir. Fren diski bozulduğunda balataların değiştirilmesi gerekmez, sadece disklere müdahale etmek sorunun çözülmesini sağlayacaktır.

Diskler bozuk olduğunda araç hızlı giderken frene basıldığında direksiyonda titreme ve frenlerde vuruntu meydana getirir.

Fren Balatalarının Ömrünü Uzatmak 

Fren balataları otomatik şanzımanlı araçlarda daha erken biter, manuel araçlarda ise daha geç biter.  Fren balatalarının ömrünü uzatmak için sürücüler birtakım hususlara dikkat etmeleri gerekir. Bu sayede frenlerin ömrü de uzamış olur.

  • Gereksiz yere frene basılmaması gerekir.
  • Fren balatalarının belli periyotlarla kontrol edilmesi gerektiği halde disklere zarar vermemesi için değişiminin yapılması gerekir.
  • Araç yoğun trafikte kullanıldığında fren balataları ısınır ve bu durumda araç sıcakken arabanın yıkanmaması gerekir.
  • Fren diskinin yüzeyi bozuksa balataların ömrü de kısalacaktır. Bunun için bozuk olan disklerin tornadan geçmesi gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.  

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.06.2021

Akü Suyu Azalırsa Ne Olur

23.11.2020

Dikkatsiz Dağınık Araç Kullanma Nedir

15.03.2021

Torsiyon Sistemi Nedir

07.12.2022

Engelli Park Yeri Cezası 2023