Beyanla Trafik Cezası Ödeme Nedir? Nasıl Yapılır 2023
Trafik cezası ödeme kavramı trafik kurallarına uymama durumunda gerçek ya da tüzel kişilere uygulanan cezalar sonucunda ortaya çıkar. Trafik kurallarının var olmasının nedeni kazaları önlemek, can ve mal güvenliğini korumaktır. Bu amaç ile konulan kurallar bütünü olan trafik kurallarına uyulmadığı takdirde trafik cezaları verilir. Trafik kurallarına aykırı davranılması halinde bu aykırılık doğrultusunda önceden belirlenmiş olan cezalar bireylere uygulanır. Trafik kurallarına uymayan bireyler kendilerine yazılan trafik cezalarını ödemekle yükümlüdür. Şahsa yazılan trafik cezası ödeme için pek çok yöntem vardır. PTT ve GİB vasıtasıyla internet üzerinden trafik cezası ödenebilir. Trafik cezası ödeme süresi içinde yapıldığında cezada indirim de yapılır.
Beyanla Trafik Cezası Ödeme Nedir?
Beyanla trafik cezası ödeme, aracı kullanan kişiye yönelik kesilen cezanın ödenmesidir. Trafik cezalarından bir kısmı plakaya yazılır. Sadece sürücünün kusurlu hareketlerinden kaynaklı olan aykırılıklarda ise ceza direkt olarak sürücünün yükümlülüğünde doğar. Sürücünün aleyhine uygulanan cezai işlem direkt olarak kişi adına tebliğ edilir. Cezayı alan sürücü, beyanlı trafik cezası ödeme yönteminden yararlanmalıdır. Beyanlı trafik cezası tebliği alan bireyin 1 ay içerisinde ödeme yapması gerekir. Verilen cezanın haksız olduğunu düşünen sürücü, cezayı tebliğ almasından sonra 15 gün içinde usulü ile itiraz etme hakkına sahiptir. Kişinin 15 gün içerisinde itiraz etmemesi durumunda ceza kesin bir hal alır. Cezanın kesinleşmesinin ardından kişinin beyanla trafik cezası ödemesi yapması gerekir.
Beyanla Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?
Beyanla trafik cezası ödeme bankalara, vergi dairelerine ve PTT şubelerine yapılabilir. E-devlet, GİB ve PTT aracılığı ile kredi kartı kullanılarak internet siteleri üzerinden trafik cezası ödemesi yapılabilir. Beyanlı trafik cezası ödeme tebliğ tarihi sonrasında 30 günlük yasal süre içerisinde yapılırsa herhangi bir faiz uygulanmaz. Trafik cezası 15 gün içerisinde ödendiği takdirde cezaya %25 oranında indirim uygulanır. 30 günlük yasal sürenin ardından ödenmesi durumunda ceza faizli bir para şekilde ödenir. Şahsa uygulanan idari trafik cezasının hukuka aykırı olduğu düşünülüyorsa 15 gün içerisinde ilgili Sulh Ceza Hakimliğine başvurması gerekir. Böylece trafik cezası ödeme zorunluluğu ortadan kalkar.
Yanlış Ödenen Beyanlı Trafik Cezası Nasıl İptal Edilir?
Beyanlı trafik cezası yanlış ödeme sonrasında birey, on beş gün içerisinde trafik para cezasının niteliğine bağlı olarak Sulh Ceza Hakimliği'ne veya otuz gün içerisinde İdare mahkemesine bir dilekçe vasıtası ile trafik cezası itirazı yapabilir. Ceza uygulanan bireyin bu süre içinde itiraz etmemesi durumunda ceza kesin bir hal alır.
https://www.surucukurslari.com/