Buji Neden Yağlanır, Buji Yağlanmasının Çözümü Nedir
Buji yağlanmasını anlatırken daha net anlaşılabilmesi için buji nedir? Sorusunun tanımını yaparak başlayalım. Buji içten yanmalı motorlarda hava ve yakıt karışımının ateşlenmesinden sorumlu olan parçadır. Bujilerin her 10 bin kilometre içinde periyodik olarak kontrol edilmeleri gerekir.
Bujiler iki elektrot arasındaki gerilimli elektriği atlatarak kıvılcım oluşmasına neden olur. Silindirin içinde bulunan hava yakıt karışımı pistonun üst ölü noktasında çıkmasından sonra oluşan basınçla birlikte yanma odasına ulaşan hava yakıt karışımı buji kıvılcımlarıyla ateşlenir ve bu sayede motordaki yanma zamanı gerçekleşmiş olur.
Bujiler farklı boyut ve özelliklere sahiptir. Bu da kullanılan araca göre değişiklik göstermesini sağlar.
Bujinin Parçaları Nelerdir?
- Elektrik bağlantı ucu
- Porselen yalıtıcı (izolatör)
- Bağlantı gövdesi ve dişleri
- Elektrotlar
Bujiler Ne Zaman Değişmelidir?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bujilerin her 10 bin kilometrede bir kontrol edilmesi gerekir. Eğer buji bu süre içinde ya da sonrasında görevini tam olarak yerine getirmiyorsa değişiminin yapılması gerekir.
Buraya kadar bujiler hakkında geniş bir bilgi sağladık. İsterseniz buradan sonra başlığımızın yanıtı olan buji neden yağlanır ve çözümü nasıldır onu anlatalım.
Buji Neden Yağlanır ve Çözümü Nedir?
Buji arıza yapması halinde araç ateşleme yapmaz veya sistem düzenli olarak çalışmaz. Araçtaki önemli problemlerden olan bu sorunun nedenlerinin bir tanesi de bujilerdeki yağlanmadır. Bunu anlamak için bujinin bulunduğu yerden çıkarılması ve uç kısımlarının kontrol edilmesi gerekir.
Buji Yağlanmasının Nedenleri
Bujilerde meydana gelen yağlanmanın birden fazla nedeni vardır. Bu nedenler aşağıda sıralanmıştır:
- Sekmanlar aşınmış olabilir.
- Motora konulan yağ miktarının fazla olması.
- Supap contaları veya supaplar aşınmış olabilir.
- Silindir kapak contasının özelliğinin bitmesi.
- Piston ve silindirlerin aşınmış olması nedeniyle silindir içerisine yağ sızması.
Buji Yağlanmasının Çözümü Nasıldır?
Bujileriniz yağlanmışsa öncelikli olarak yapmanız gereken hangisinin yağlı olduğunu tespit etmektir. Yağlı buji yerinden söküldükten sonra uç bölümde bulunan elektrotlara zarar vermeden temiz bir bezle silinmesi gerekir. Silme işleminin tamamlanmasının ardından tekrar aynı hassasiyetle yerine yerleştirilebilir.
Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.