Buji Nedir

ABONE OL
Buji Nedir

Basit gibi algılanan fakat görevi çok büyük olan buji, içten yanmalı motorların ateşleme sistemine dahil olan bir parçadır. Bujinin görevi herhangi bir çalışma koşulu altında yanma odası içindeki hava-yakıt karışımını ateşlemektir. Ateşleme işlemi gerçekleştirilirken bir kıvılcım oluşturmak için ateşleme bobininden gelen elektrik enerjisi için yol ve konum sağlar. Buji boşluğunda kıvılcım çıkması için ateşleme sistemi tarafından yeterli miktarda voltaj sağlanması gerekir. Bu işlem elektrik performansı şeklinde tanımlanır.

Buji ateşleme son sıcaklığı, ön ateşlemeyi önlemek için yeterince düşük, ancak kirlenmeyi önleyecek kadar yüksek tutulmalıdır. Buna termal performans işlemi denir ve seçilen ısı aralığına göre belirlenir.

Buji Isı Derecesi

Buji ısı aralığının, buji yoluyla aktarılan elektrik enerjisi ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bir bujinin ısı aralığı, bujinin termal olarak iyi çalıştığı aralıktır. Her bir bujinin ısı derecesi bir sayı ile belirtilir; daha düşük sayılar daha sıcak bir türü, daha yüksek sayılar daha soğuk bir türü belirtir.

Bujilerinin Isı Derecesi ve Isı Akış Yolu

Bir bujinin ısı aralığını etkileyen bazı temel yapısal faktörler vardır.Bunlar şu şekilde ifade edilir:

  • İzolatör burnunun yüzey alanı veya uzunluğu,
  • İzolatörün, merkez elektrodun ısıl iletkenliği,
  • Merkez elektrotun bakır çekirdek yapısı,
  • İzolatör ucunun kabuğun ucuna göreceli konumu,

Isı derecesini etkileyen en büyük yapısal fark, izolatör burnunun uzunluğudur. Sıcak tip bujinin daha uzun bir izolatör burnu vardır. Daha sıcak bir bujinin yalıtkan burnu, yalıtkanın ateşleme ucu ile yalıtkanın metal kabukla buluştuğu nokta arasında daha uzun bir mesafeye sahiptir. Bu nedenle, izolatör burnundan silindir kafasına ısı yayma yolu daha uzundur ve ateşleme ucu daha sıcak kalır.

Daha sıcak bir bujinin izolatör burnu ayrıca daha fazla tutuşan gaza maruz kalan ve daha yüksek sıcaklıklara kolayca ısıtılan daha büyük bir yüzey alanına sahiptir. Daha soğuk bir buji tam tersi şekilde çalışır.

Uygun buji termal performansı için ısı aralığı dikkatlice seçilmelidir. Isı aralığı optimal değilse, sonuç ciddi sorunlar olabilir. Optimum pişirme son sıcaklığı yaklaşık 500 derece ile 800 derece arasındadır. Buji sorunlarının en yaygın iki nedeni karbon kirlenmesi ve aşırı ısınmadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.04.2020

Direksiyon Sınavı Soruları 2020 - Sınavda Neler Soruluyor

27.09.2022

Odunpazarı Sürücü Kursları – Odunpazarı Ehliyet Kursları

01.09.2020

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir

26.05.2023

İş Makinesi Ehliyeti Veren Kurslar