Çalıştırılmayan Arabanın Aküsü Biter mi

ABONE OL
Çalıştırılmayan Arabanın Aküsü Biter mi

Bir araçta arıza genellikle en uygunsuz zamanlarda meydana gelir. Hatta aracınızı bıraktığınızda herhangi bir sorunun olmaması çalışmadığında kafa karıştırıcı olabilir.

Bir araba çalışmadığında, ana şüpheli bitmiş ya da arızalı bir aküdür. Akü aracın aksesuarlarına güç sağlar, ancak daha da önemlisi marş motoruna güç sağlamasıdır. Marş motoru, aracı çalıştıran parçadır ve bunu yapmak için aküden güç çeker.

Akü araç çalıştığında sürekli olarak kendisini yeniler. Çalışmadığında ise kendi kendine boşalabilir. Bu durum yazın ya da kışın olabilecek bir şeydir. Özellikle kışın zayıf bir akünüz varsa soğuktan etkilenmemesi için belli bir dereceden sonra aracın günlük olarak çalıştırılması ve akünün doldurulması gerekir.

Araba Aküsünün Bittiğinin Belirtileri

Araba aküleri birçok nedenden arıza yapabilir. Çoğu zaman, akünün eski olmasından kaynaklanır. Örneğin çoğu akü 2–5 yıllık bir ömre sahiptir. Işıkların açık bırakılması gibi nedenler akünün boşalmasına ve arabanın çalışmamasına neden olabilir. Aşırı sıcak veya soğuk bir hava da aynı şekilde akünün bitmesine neden olabileceğinden her mevsim akünün kontrolü şarttır.

Azalmış bir akünün belirtileri şöyledir:

Işıklar Yanmaz: Akünüz bitmiş veya gücü düşükse, ışıklar açılmaz veya çok loş olur. Aracın kapısını açtığınızda içerideki tepe lambası yanmıyorsa bu zayıf bir akü olduğunu gösterir.

Radyo Açılmaz:  Eğer kontağı çevirdiğinizde radyo açılmıyorsa bu zayıf bir akü olduğuna işarettir.

Aksesuar Çalışmaz: Arabanızda dijital göstergeler, LCD ekran varsa, akü boşaldığında bu aksesuarların açılması söz konusu olmayacaktır.

Marşa Basmaz: Anahtarı çevirdiğinizde ateşleme olması gerekir. Eğer kontağı çevirdiğinizde marş almıyorsa muhtemelen akünüz bitmiştir.

Marş Motoru Zayıflar: Düşük şarjlı bir akünün işareti marş motorunun sesinin olması ancak çok zayıf çıkmasıdır.  

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz hususlar gerçekleşmemiş olsa bile arabanızın aküsünün ömrü bitmiş veya yetersiz şarj edilmiş olabilir.

Araba Aküsü Şarjını Test Etme

Arabanız çalışmıyorsa ve akünün kötü olduğundan şüpheleniyorsanız, akünüzün performansını ölçmek için kullanabileceğiniz testler ve araçlar vardır. Evde yapabileceğiniz en temel şeylerden bazıları şöyledir:

  • Aküyü görsel olarak inceleyin. Akü temiz olmalı, bağlantılar korozyondan arındırılmış olmalı,
  • Bir multimetre ile voltajı test edin.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.03.2021

Araç Muayene Süresi Nerede Yazar

23.03.2020

Jeep Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

29.09.2022

SUV ve Jeep Arasındaki Farkları Nelerdir

03.06.2021

Renault Taliant İnceleme