Çekiş Kontrolü Nedir ve Ne İşe Yarar

ABONE OL
Çekiş Kontrolü Nedir ve Ne İşe Yarar

Tüm yeni otomobiller çekiş kontrol sistemi ile donatılmıştır, ancak nasıl çalıştığı konusunda çoğu kişinin de bilgisi yoktur. Makalemizde çekiş kontrolü nedir ve ne işe yarar? Bu konu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

Çekiş kontrolü, onlarca yıldır çeşitli biçimlerde var olan bir güvenlik özelliğidir, ancak 2011'den itibaren üretilen tüm yeni otomobillerde zorunlu bir gereklilik haline gelmiştir. Pek çok araçta güvenlik sistemi nasıl çalışıyorsa, çekiş kontrol sistemi de arka planda çalışır ve asla fark edilmez. Çekiş kontrolü olan bir araç olmayan bir araçtan daha güvenlidir.

Kilitlenme Önleyici Fren Sistemleri

Çekiş kontrolü, patinajı azaltmak veya önlemek için ABS ile aynı sensörleri kullanır. Örneğin fren yaptığınızda farklı bir tekerlek dönmeye devam ediyorsa bu, lastiğin artık yol yüzeyini etkili bir şekilde kavramadığı anlamına gelir; bu da aşırı savrulmaya veya önden savrulmaya yol açabilir.

Çekiş kontrolü ilk ne zaman kullanılmaya başlandı?

Çekiş kontrol sistemleri, 1970'lere kadar binek araçlarda kullanılmıştır, ancak teknolojik sınırlamalar, bu eski sistemlerin özellikle güvenilir veya yaygın olmadığı anlamını taşıyordu. 1980'lerin sonu ve 1990'ların başına kadar çekiş kontrolü sofistike hale gelmemişti ve bugün otomobillerde alıştığımız standart donanımların çoğu gibi, çekiş kontrolü de yoktu.

Çekiş Kontrolü Nasıl Çalışır?

Çekiş kontrolünün temel amacı, lastiğin tutuşunu kaybettiğinde, tekerleğin patinaj yapmasına neden olduğunu tespit etmek ve ardından patinaj hızını durdurmak veya yavaşlatmaktır. ABS sensörleri tekerleğin patinaj yaptığını algılarsa, aracın bilgisayarı, tekerleğin yavaşlamasına ve ideal çekişin yeniden kazanmasına izin vermek için motorun çıkışını anlık olarak keser.

Çekiş kontrolü önden, arkadan veya dört tekerlekten çekişli bir araca takılabilir ve hangi tekerlekler kullanılırsa kullanılsın prensip aynıdır. Bazı otomobillerde bu, güç dağıtımında hafif bir tereddüt varmış gibi hissedilebilir, hatta motorun teklediğini bile söyleyen vardır, ancak genel olarak konuşursak, modern çekiş kontrol sistemleri o kadar karmaşıktır ki müdahale profesyonelce yapılmalıdır.

Çekiş Kontrol Sisteminin Çalıştığını Nasıl Anlarım?

Çekiş kontrol sisteminde, sistemin çalışır durumda olduğunu göstermek için başlangıçta kısaca yanacak olan bir gösterge uyarı ışığı yanar. Motor çalıştırıldığında ışık yanık kalır ve sönmezse, bu sistemde bir arıza olduğunu gösterir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.04.2021

Motor Gücü Neden Düşer

31.01.2022

Jant Temizleme Nasıl Yapılmalı

12.02.2021

Araba Aküsü Donabilir mi

18.06.2021

2022 Volkswagen Golf R İnceleme