Çukurlar Araçlara Ne Kadar Zarar Verir
Yol süspansiyona uygulanan kuvveti yukarı doğru yönlendirir, çünkü yola temas eden tekerleğin tabanıdır. Yolda oluşmuş bir çukur ne kadar derinse, lastiği hem yukarı hem de geri iten kuvvet o kadar fazla olacaktır.
Bir lastik çukura düştüğünde yuvarlanmak zorunda kalır. Hasar ise hiçbir zaman tekerleğin deliğe girmesinden değil, çıkıştaki etkiden kaynaklanır. Hasar miktarı lastiğin çapına, çukurun derinliğine, uzunluğuna ve aracın hızına bağlıdır. Çukur ne kadar küçükse darbe de o kadar şiddetli olur, özellikle de çukurun derinliği lastiğin çapı ile aynı ise.
Uzun çukurlar araç şasisi veya kasası gibi parçaları etkiler, çünkü lastik derin ve uzun olan bir çukura düştüğünde çıkmadan önce aracın altını vurması muhtemeldir.
Çukura düştüğünüz de, darbeyi emen sadece lastik değildir. Diğer bileşenler de etkilenir. En yaygın hasar türleri, jant kapağının kırılması, hasarlı bir lastik, bükülmüş veya kırılmış bir jant, bozulmuş balanslar ve ön takım gibi.
Jant kapakları genellikle tekerleklere kelepçelerle tutturulur. Yani arabanız bir çukura girdiğinde fırlaması kolaydır.
Lastik çukura düştüğünde önce darbeyi emer ve bu iç yapısını etkiler, lastik yan duvarı yırtabilir. Aşırı şişirilmiş bir lastik, daha büyük bir yapısal hasar riski taşır, fakat az şişirilmiş bir lastik, çukur ve tekerlek arasına sıkıştırıldığında patlayabilir. Bunun için aracınızın lastik basıncının mutlaka uygun olması gerekir. Lastik Nasıl Seçilir, Üzerindeki Rakamların Anlamları Nedir? Başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Lastik tam darbeyi emmezse örneğin, yetersiz şişirilmişse jantların zarar görme ihtimali yüksektir. Böyle bir durumda ise jantlar bükülebilir, çatlayabilir veya kırılabilir.
Tekerlek bir çukura düştüğünde, hem dikey hem de yatay kuvvete maruz kalır. Bu kuvvetler, yukarı ve aşağı hareket etmesi amaçlanan süspansiyona iletilir. Yeterli yatay kuvvet varsa, süspansiyon parçaları ve direksiyon bağlantısı hasar görebilir.
Lastiklerin rot balans ayarı yeniden yapılmazsa, lastikler çabuk aşınabilir ve sürüş son derece rahatsız olabilir.
Amortisörler kötü yollarda uzun süreli sürüş nedeniyle yıpranırlar. Bir amortisörün kullanım ömrünün sonuna gelip gelmediğini anlamanın yolları vardır. Örneğin yağ sızdırması kötüye işarettir, bu durumda tamir edilmesi gerekir.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.