Damperli Kamyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir

ABONE OL
Damperli Kamyon Nedir - Çeşitleri Nelerdir

Damper, kamyonların arka kasasında taşıdıkları yükü kolayca indirmeye yarayan mekanizmaya verilen isimdir. Damper kamyona kasa arkadan menteşe ile birleştirilir ve kullanılan hidrolik sistem sayesinde kasayı önden yukarı doğru iter. Damperdeki hidrolik sistem aracın titremesini ve sarsılmasını da engeller bu sayede kamyon taşıdığı yükü istenilen yere kolayca boşaltabilir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz mekanizmanın bulunduğu araçlara damperli kamyon adı verilir ve bu ismi ilk duyduğumuzda yük taşımacılığı akıllara gelir. Damperli kamyonlar yükü yalnızca arkadan değil isteğe bağlı olarak yanlardan da boşaltabilir. Kasa üzerindeki sistem buna göre dizayn edilmiştir.

Damperli kamyonlar özellikle inşaat sektöründe kullanılan araçlardır. Depodan şantiyeye ve inşaat alanına malzemeler taşınırken hızlı bir sürecinde gerçekleştirilmesi sağlanır. Damper kasasında kum, çakıl ve moloz gibi malzemelerin taşınması sağlanır.

Damperli Kamyon Çeşitleri

Damperli kamyonlar kendi içinde taşıyacağı malzemeye göre seçeneklere ayrılmıştır. Eğer taşınacak olan yük hafif ve az ise bu durumda seçilecek olan kamyon çeşidine karar verilir. Damperli kamyon işe göre seçilmelidir. İnşaatta aracın gireceği alan, manevra alanı, yüksekliği gibi birden fazla faktör göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç Üstü Damper

En temel damper çeşidi budur. İnşaatlarda, yol yapımında ve hafriyat taşımacılığında araç üstü damper tercih edilir.

Küvet Tipi Damper

İçine girdiği kabın şeklini alabilecek olan malzemeler küvet tipi damperlerle taşınır. Derin ve hacimli olan bu tip damperler kum, mıcır ve asfalt gibi malzemelerin taşınması için idealdir.

Kaya Tipi Damper

Ağır ve hacimli olan yüklerin taşınması için kaya tipi damperler tercih edilir. Bu damperler üretildiği malzemelerden dolayı oldukça dayanıklıdır. 

Kaya Tipi Dev Damper

Hem ağır, hem dayanıklı hem de taşınacak olan malzemenin hacmine uygun olması gereken bir damper türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi bu dev damperler hem çarpmalara hem de darbelere karşı yüksek dayanıklılık gücüne sahiptir. Bu tip damperlerin genişliği 3600 mm, uzunluğu 8000 mm – 8500 mm şeklindedir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.08.2021

Direksiyon Sınavına Geç Kaldım Sınava Girebilir miyim

31.08.2020

Araçlarda Modifiye Cezası Nedir

30.03.2020

Türkiye’de Yerli Otomobilin Tarihi

23.03.2020

Mazda Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi