Debriyaj Kullanımının Püf Noktaları Nelerdir

ABONE OL
Debriyaj Kullanımının Püf Noktaları Nelerdir

Debriyaj aracın motorunun zarar görmemesi gereken önemli bir aksamdır. Debriyajın kullanımı konusunda birçok yanlış bilgi vardır bu yanlış bilgiler nedeniyle ister istemez araca zarar verebiliriz.

Debriyaj Kullanımı Nasıl Olmalı?

Debriyajın ilk görevi vites değiştirilmesine imkan tanımasıdır. Debriyaj vites kutusu ile motor arasındaki bağlantının kesilmesini ve böylece aracın hızlanma ve yavaşlamasını sağlamaktır.

İlk kalkış esnasında ayağınızı yavaşça debriyajdan çekerseniz araç rahat bir şekilde kalkış yapar. Ancak aracınızı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyajla birlikte basmak duruşu daha konforlu hale getirir.

Debriyajın Görevleri Nelerdir?

  1. Aracı Çalıştırırken

Aracı ilk çalıştırdığınız anda motorun hareketini aşamalı olarak tekerleklere ulaştırır ve aracın sarsıntısız bir şekilde hareket etmesine imkan sağlar.

  1. Vites Değiştirirken

Araç hareket ederken vites değiştirmek için debriyaja basılması gerekir. Bu işlem esnasında motordan vites kutusuna hareket aktarımı kesilmiş olur.

  1. Gerekli Olan Durumlarda

Motorun güç ihtiyacı olduğunda donanımlar arasındaki bağlantının kesilmesini sağlar.

Debriyaj Kullanımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Aracı kullanırken stop etmemek için debriyajın iyi kavraması gerekir. Bunun için aracın devir saatinin kontrol edilmesi gerekir. Debriyaja sol ayakla basılır ve çekerken devir saati göz önünde bulundurulur. Aracın devir saatinde dalgalanma olduğunda araba titremeye başlar. Bu durum aracın kavrama noktasına ulaşılmış olduğu anlamına gelir. Doğal olarak bu sayede araç geri kaçmadan doğrudan hareket eder.

Yokuşta Debriyaj Kullanılması

Aracınız yokuşta kaldığında kaldırmak zordur. Ancak tekniğini bildiğinizde bu sizin için adeta çocuk oyuncağı olacaktır. Debriyaja sonuna kadar basın ve bir ayağınız frende olsun. Debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş çekin ve kavrama noktasına gelindiğinde araç titremeye başlar. Bu noktada kavramayı sabitlemeniz gerekir. Sabitlediğinizde titremenin de geçtiğini fark edersiniz. Doğal olarak ayağınızı frenden çektiğinizde araç geri kaçmayacaktır. Bu siz gaza basıp ayağınızı kavrama noktasından yukarı çekmeye başladığınızda araç öne doğru hareket eder.

Eğer aracınız kavrama noktasına ulaşamıyor ve ileri doğru kalkmak mümkün olmuyorsa bu durumda debriyajın periyodik bakımının geldiği anlamını taşır.

Ehliyet ve otomobiller hakkında teknik bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.03.2024

Araç Ağır Bakımı Nedir, Neler Yapılır

08.09.2020

Araba Kiralamak Ne Zaman Mantıklı

28.05.2021

Trafik Cezası Affı İçin Nereye Başvurulur

26.12.2023

Kışın Akü Bakımı: Nasıl Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli