Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir mi

ABONE OL
Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilir mi

Debriyaja basmadan vites değiştirilir mi? Sorusunun yanıtını verebilmek için ilk olarak debriyaj sisteminin nasıl çalıştığını anlamak gerekir. Bu sayede debriyaja basmadan vites değiştirilir mi, değiştirilirse neler olur? Anlaşılabilir.

Debriyaj Nasıl Çalışır?

Debriyaj dört parçadan oluşur. Baskı plakası, kapak plakası, serbest bırakma yatağı ve tahrik plakası. Bu parçalar şanzımanınızla iletişim kurmak için bağlantılı bir şekilde çalışır. Debriyaj pedalına bastığınızda, serbest bırakma yatağını iten ve baskı plakasını tahrik edilen plakadan çıkaran bir serbest bırakma çatalını devreye sokarsınız, bu da güç aktarımını keser.

Başka bir deyişle, debriyaja her bastığınızda, yukarıda belirtilen plakalar devreye girer ve bir miktar enerji kaybı olur.

Debriyajı motor ve şanzıman arasında bir tampon olarak düşünün. Yakıt tüketimi, motor aşınması, sürüş düzgünlüğü ve hepsinden önemlisi yol güvenliği dahil olmak üzere yoldaki temel performans göstergeleriniz üzerinde doğrudan kontrol sağlar. Debriyaja bastığınızda dişliler motordan ayrılacağı için zarar vermemiş olursunuz.

Debriyajsız Vites Değiştirme

Debriyaj kullanmadan vites değiştirmeniz gerekirse, bunu bilinen bir teknikle yapmanın mümkün. Ancak bu tavsiye edilen bir durum değildir, çünkü sert olması ve şanzımanınıza zarar vermesi bir yana, bilmeden geçmesi de oldukça zordur.

Debriyajsız Vites Yükseltme

Vites yükseltirken, aracın normalden biraz daha yüksek çalışması gerekir. Örneğin gaza bastığınızda aracın devri 3500’lere gelmesi gerekir. Devir saati buraya geldiğinde ise aynı anda ayağınızı gazdan çekip vitesi boşa alın, ardından bir sonraki vitese geçin ve motor devrinin düşmesine izin verin.

Vites koluna çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin, çünkü bu, dişlilerin gıcırdamasına neden olacaktır. Aynı şekilde, çok az baskı uygulamak da bir vitesi kaçırmanıza neden olabilir. Kısacası motor devri şanzıman hızıyla eşleştiğinde vitesi değiştirebilirsiniz.

Debriyajsız Vites Küçültme

Vites küçültürken, gaz pedalını yavaşça bırakarak 1500 devir civarına düşürün ve vitesi boşa alın. Vites değiştirmekte zorlanıyorsanız, gaz pedalına hafifçe dokunun. Vites boşa geçtiğinde devri 3000’e çıkarın ve sonra vitesi getirmek istediğiniz vitese çekin. 

Debriyajsız vites değiştirmeyi öğrenmek kolay değildir. Bunu pratik yaparak öğrenebilirsiniz ancak aracınızda bunu öğrenmek için uygulama yapmakta mantıklı olmayacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.08.2021

EGT Ne Demektir? EGT Neden Önemlidir

20.09.2021

Anksiyete Hastaları Ehliyet Alabilir mi

30.03.2020

Sürücü Belgesinin Düzenlenmesi ve Verilmesi

15.10.2020

Kızdırma Bujisi Nedir, Özellikleri Nelerdir