Depremde Hasar Gören Araçlar İçin Nasıl Bir Yol İzlenecek
Kahramanmaraş merkezli art arda yaşanan 2 büyük deprem, 10 kentte de büyük yıkımlara sebep oldu. Deprem dolayısıyla binlerce bina, enkaz oldu. On binlerce kişi de yaşamını yitirdi. Bu on şehirdeki depremzedelerin barınması ve günlük yaşamlarına devam etmesi için seferber olundu. Depremin ardından çöken binaların enkazını kaldırma çalışmalarına devam edilirken, deprem hasarlı araçlar satılık olarak ikinci el araç satış sitelerine konuldu veya tamir edilmek üzere sanayi sitelerine getirildi.
Depremde enkaz altında kalan on binlerce aracın hasarının nasıl karşılanacağı konusunda meraklanan vatandaşlar, “Bu hasarı trafik sigortası mı yoksa kasko mu karşılayacak?” diye düşünüyor. Peki, bu konuda izlenmesi gereken yol nedir?
Araç Sahipleri Nasıl Bir Yol İzleyecek?
Araç sahiplerinin yanlış bildiği birtakım hususlar olduğunu belirten Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, depremde hasar gören araçların zorunlu trafik sigortası ile masraflarının karşılayacağının düşünüldüğünü ve bu düşüncenin yanlış olduğunu dile getirdi.
Kasko ile ilgili ise deprem teminatı olanlar hakkında 2 farklı konu bulunduğunu söyleyen Yiğit, en çok merak konusu olan hususun değer kaybı meselesi olduğunu belirtti. Değer kayıplarının, çiftli kazalarda kusurlu tarafın kusursuz tarafa verdiği hasardaki tutarın ödendiği durum olduğunu belirten Yiğit, burada kusurlu olmadığından değer kaybı ödemesi yapılamayacağını söyleyerek bu şekilde açıklamada bulundu:
"Enkaz altında kalması nedeni ile ezilen veya depremden dolayı hasar gören otomobiller ile ilgili hatalı bilgiler epey fazla gibi görünür. Yanlış algılar da bu bakımdan çok fazla dedikoduya neden olur. Bunun doğru bilgilendirme yapılarak düzeltilmesi gerekir. Deprem nedeni ile bir kısmı hasar almış olan araçlar ile vatandaşlar zorunlu trafik sigortasının deprem olmasından dolayı karşılayacağı konusunu düşünür. Bu oldukça yanlış bir bilgidir. Böyle bir hasarı sigorta şirketleri karşılamaz. Trafik sigortası pert araç ödemesi, poliçede yer alan teminat tutarı kadar yapılır.
Vatandaşlar hasar almış araçlarının zorunlu trafik sigortası hakkında sigorta şirketlerine herhangi bir talepte bulunamaz. Bazı sigortalı vatandaşlar, Gaziantep’te deprem olmaz düşüncesi ile ender de olsa bunu kasko kapsamına eklemiyor. Deprem teminatını istisna olsa dahi çıkaran vatandaşlarımız oluyor. Deprem teminatı bulunmayan vatandaşlar da hasar talebinde bulunamaz.
Kaskosunda deprem teminatı da olan vatandaşlar hakkında da 2 farklı husus vardır. İlki aracın pert olması, diğeri ise kısmi hasardır. Her enkaz altındaki araç pert sayılmaz. En az enkaz altındaki aracın yüzde 60 hasarlı olması gerekir. Kısmi hasarlı araç da yine arzu edilen serviste tamir ettirilebilir. Pert durumunda olan aracın ise piyasa değerine karar verilir. Araç pert değeri hesaplama işlemi profesyonel kişiler tarafından yapılır. Farklı sitelerden ve oto galerilerinden yaklaşık bir rayiç fiyat belirler. Bu fiyat vatandaşa iletilir. Kabul etmesi halinde de ödeme yapılır.
Pert olan araçlarda değer kaybı alınamaz. Bunun nedeni, aracın rayiç bedelinin sigortalıya ödenmiş olmasıdır. Kısmi olarak hasarlı olan bir otomobil için oluşan değer kaybını kasko poliçesi karşılamaz. Değer kaybı konusunda da yanlış bilinen hususlar bulunur. Kasko değer kaybını da öder gibi yanlış bir düşünce bilinir. Değer kayıpları karşılıklı kazalarda kusurlu olan tarafın kusursuz olan tarafa verdiği hasardaki tutarın ödeme yapıldığı durumdur. Dolayısıyla bu noktada bir kusurlu olmadığı için dolayı herhangi bir değer kaybı ödemesi yapılmaz."
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.