Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

ABONE OL

Ulusal veya uluslararası karayollarında yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda sayısal takograf olarak adlandırılan cihaz bulunur. Takograf cihazı, özel bir sensör vasıtasıyla araçların vites kutularına bağlanır. Bu takografa yerleştirilmek amacıyla kullanılan ehliyetler, dijital ehliyet olarak adlandırılır. Peki, yolcu veya yük taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan dijital ehliyet başvurusu nasıl yapılır?

Takograf kartı olarak da adlandırılan dijital ehliyet, uluslararası taşımacılık yapan ve SRC 1-2-3-4-5 sınıfı sürücü belgelerine sahip sürücüler başvuru yapabilir. Dijital ehliyet başvurusu yapmak isteyen servis sürücüleri, nakliye firmalarında çalışan sürücüler; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sistemleri üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Dijital Ehliyet Başvurusu Nedir?

Dijital ehliyet, ülkemizde SRC 1-2-3-4-5 sürücü belgelerine sahip ve karayolunda yolcu ve eşya taşımacılığı yapan sürücüler tarafından kullanılan ehliyet sistemidir. Dijital ehliyet türünün ülkemizde TOBB dijital ehliyet olarak adlandırılmasının sebebi ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sistemi üzerinden taşımacılık yapan sürücülere verilmesidir.

Takograf kartı olarak da adlandırılan dijital ehliyet, araçlardaki takograf cihazlarına yerleştirilmek üzere kullanılan bu ehliyet türü; servis kartı, şirket kartı, sürücü kartı ve denetim kartı olmak üzere dörde ayrılır. Dijital ehliyetler, ticari amaçla kullanılan araçların kontrol edilmesini sağlar.

Dijital Ehliyet Başvuru Şartları Nelerdir?

Dijital ehliyet, Türkiye Odalar Birliği tarafından sürücülere verilir. Dijital ehliyet başvurusu, internet üzerinden yapılabilir. Dijital ehliyet başvuru şartları kartı almak isteyen kişinin, uluslararası taşımacılık yapan sürücü olarak SRC 1-2-3-4-5 sınıfı ehliyetlerden herhangi birine sahip olması gerekir.

Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden online dijital ehliyet başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sayısal Takograf Kart Başvuru Sistemi” yazmalısınız. Daha sonra “Uygulamaya Git” seçeneğini tıkladığınızda sistem, sizi TOBB sayfasına yönlendirecektir. Daha sonra dijital ehliyet ön başvurusu yaparak ve ardından kart ödemesi yapılabilir. Bu noktada başvuru esnasında dekontun TOBB’a ibraz ederek TOBB'a bağlı odalara başvuruda bulunmalısınız.

Başvurunuzun onaylanmasının ardından sürücü kartınızı dekont, sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğraf ve SRC Belgesi ile dijital ehliyetinizi alabilirsiniz.

Dijital ehliyet fiyatı sürücü kartı çeşidine göre değişiklik gösterir. Dijital ehliyet sayesinde ticari aracı kullanan sürücülerin tüm sürüşleri kayıt altına alınır. Güvenlik güçleri tarafından ulaşılmak istenen tüm bilgilere dijital ehliyet sistemi sayesinde hızlı bir biçimde ulaşılabilir. Böylelikle hız ihlallerinin ve sürücü hatalarının önüne geçilebilir. Kullanım amacına göre farklı dijital ehliyet türleri bulunur. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4, SRC 5 belgesine sahip olan ve nakliye, uluslararası taşımacılık ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler, dijital ehliyet almak için başvuru yapabilir. Dijital ehliyet almak isteyen sürücüler aşağıdaki evraklar ile başvuru yapabilir:

  • İmza Sirküleri aslı ve fotokopisi,
  • İmza sirkülerinde servis yetkilisinin adı geçmiyorsa vekaletname aslı ve fotokopisi,
  • Vergi levhasının fotokopisi,
  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan talep edebileceğiniz servis yetki belgesi fotokopisi,
  • Başvuru yapan sürücünün Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Servis Kaşesi.

Şirket Kartı başvurusu yapacak sürücülerin ise aşağıdaki evrakları hazırlamaları gerekir:

  • Şirket yetkilisinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
  • Şirkete ait kaşe,
  • 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında yetki belgesinin fotokopisi,
  • İmza sirkülerinin aslı ve fotokopisi,
  • İmza sirkülerinde şirket yetkilisinin ismi yoksa vekaletname aslı ve fotokopisi,
  • Ticaret odasından alınan oda kayıt belgesi,
  • Şirkete ait vergi levhası fotokopisi,
  • Kart ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekont.

Servis Kartı başvurusu için gereken evraklar ise şöyle sıralanabilir:

  • Servis yetkilisinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
  • İmza sirkülerinin aslı ve fotokopisi,
  • İmza sirkülerinde servis yetkilisinin ismi yer alıyorsa vekaletnamenin aslı ve fotokopisi,
  • Ticaret odasından alınan oda kayıt belgesi,
  • Servise ait vergi levhasının fotokopisi,
  • Servis kaşesi,
  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak olan Servis Onay Belgesi ve Yetki Belgelerinin fotokopisi,
  • Kart ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekont.

Dijital Ehliyet Kaç Yıl Geçerli?

Sürücü ve şirket kartlarının geçerlilik süresi 5 yıl, denetim kartlarının geçerlilik süresi 2 yıl iken servis kartları 1 yıl kullanılabilir. Kullandığınız dijital ehliyetin kullanım süresinin dolmasına 45 günden az kaldıysa TOBB dijital ehliyet yenileme işlemi için, TOBB’ye kart yenileme başvurusunda bulunabilirsiniz.

TOBB dijital ehliyet uygulaması hakkında detaylı bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.11.2020

Oto Cam Değişimini Kasko Karşılar mı

14.10.2020

Dünyanın En İyi 7 Lastik Markası

28.12.2020

Vites Değişimleri Nasıl Olmalı

01.04.2021

Motosiklet Kazaları Nasıl Önlenir