Dinamo Nedir, Dinamo Ne İşe Yarar

ABONE OL
Dinamo Nedir, Dinamo Ne İşe Yarar

Dinamo, otomobillerde olmazsa olmaz parçalar arasında yer alır. Dinamo halk arasında alternatör olarak da bilinir. Otomobillerde iki tür dinamo vardır bunlardan birincisi şarj diğeri ise marş dinamosudur.

Marş dinamosu, enerjisini aküden alır ve motordaki ilk hareketi sağlar. Sürücü kontağı takıp çevirdiğinde marş dinamosu kranka bağlı olan volt dişlilerinin dönmesini sağlar ve bu sayede hava yakıt karışımı motora girerek pistonların hareketini gerçekleştirir. Bu işlem mekanik enerjinin alternatif bir akıma dönüşmesini sağlar. Bir otomobilde en çok enerji harcayan marş dinamosudur. Bunun için marşa bastığınızda ön farlarda bir kasılma meydana geldiğini görebilirsiniz. Marşa ne kadar kısa basılırsa o kadar iyidir, aksi takdirde marşa uzun basılması akünün boşalmasını sağlar veya marş dinamosunun hasar görmesine neden olur.

Marş Dinamosu

Marş, araç çalıştıktan sonra bırakılması gerekir, eğer bırakılmaz ya da araç çalıştıktan sonra tekrardan marşa basılırsa bu durumda aracın motoruna zarar verilmesi muhtemeldir.

Şarj Dinamosu

Şarj dinamosu stator denilen demir iletkene sarılır ve içinde bulunan mıknatısların dönmesiyle elektrik üretimi başlar. Mıknatıs dönerken ortaya büyük bir enerji çıkar ve dinamo bu enerjiyi alternatif akıma dönüştürür. Bu sayede araba dinamosundan elektrik akımı oluşmuş ve araç bir sonraki çalışmaya hazır hale gelmiş olur.

Şarj ve marş dinamosunda yaşanan problemler araçta büyük sorunlara neden olabilir. Özellikle araç ilk çalıştırmada ateşleme yapamayacağından dolayı çalışmaz ve göstergeler harekete geçemez.

Bir aracın şarj dinamosu yeterli elektriği üretemez ya da sorunlu olarak çalışırsa bu durumda sürücünün uyarılması için gösterge panelinde akü işareti yanar.

Araç şarj dinamosunun yeterli ve gerekli voltaj limitleri içerisinde olmaması durumunda genellikle gösterge panelinde bir akü işareti görülmektedir.

Dinamoların çalışmaması görünen ve görünmeyen pek çok arızaya neden olabilir. Eğer araç çalıştırıldıktan sonra arıza ortaya çıkarsa aracın içine yoğun bir kauçuk kokusu gelmeye başlar. Böyle bir sorun fark edilirse araçta daha büyük hasarlar oluşmadan hemen müdahale edilmesi gerekir. Müdahale ise sanayide ya da yetkili bir serviste yapılmalıdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.10.2024

Ehliyet İçin Gerekli Olan Sağlık Raporu Nasıl Alınır

29.07.2020

Dolu Hasarı Sigorta Kapsamında mıdır

17.08.2022

Araç Mahrumiyeti İcra Takibi Nedir, Araçtan Mahrum Kalma

14.06.2021

Otomatik Vites Araç Ehliyeti Nasıl Alınır? 2022