Dingil Mesafesi Nedir? Azami Dingil Ağırlıkları Ne Kadardır
Dingil, aks çevresinde bir lastiğin hareket ettiği ve döndüğü dişli çubuğa verilen isimdir. Bunun dışında iki tekerleğin birbirine bağlanmasını sağlar. Tekerlekleri bulunan her aracın dingili olması zorunludur. Otobüs, kamyon, iş makinesi hatta bisikletlerin bile dingilleri vardır.
Dingil Ne İşe Yarar?
Dingil, otomobiller için kritik bir unsurdur. Aracın ön ve arka tekerleklerini birbirine bağlarken sürücü aracı hızlandırdığında tekerleklerin dönmesini sağlar. Dingiller çeşitli şekillerde üretilir, bunun için her araçta kullanılan dingil birbirinin aynısı değildir.
Dingiller, önden çekişli, arkadan itişli ya da dört çeker olmak üzere tasarlanmıştır. Her dingil tipinin kendine has boyutu ve ağırlık yük kapasitesi vardır. Dingilin bir ucu şanzımana veya aktarma organlarından birine, diğer ucu ise porya mekanizmasına bağlanır.
Dingillerin üretimi Yunanlılara kadar dayanmaktadır. Antik Yunan döneminde gladyatörlerin kullanmış olduğu araçlarda bu tip dingiller kullanılırdı.
Dingil Mesafesi Ne Demek?
Dingil mesafesi, aracın öndeki aksı ile arkasındaki aksı arasındaki mesafesidir. Aradaki bu mesafe, üretici firma tarafından belirlenir. Aracın en önemli ölçüsü olarak bilinen aks mesafesi, doğrudan araç hakkında bir fikir vermiyor olsa da mesafe ne kadar uzun olursa aracın uzunluğu da o kadar çok artmış olur.
Dingil mesafesi sayesinde aracın yerden yüksekliği ve yol tutuşu da belirlenir. Uzun dingil mesafesine sahip olan bir araç kısa dingil mesafesine sahip olan bir araçtan daha iyi sürüş konforuna sahiptir. Nedeni ise uzun dingil mesafesine sahip olan araçlar diğer araçlara göre daha düşük eğim ve devrilme ihtimaline sahip olmasıdır.
Uzun dingilli araçlarda yolcu bölmesi için daha geniş bir alan kazanılması sağlanmıştır. Buda aracın içinin ve kabinin daha geniş ve ferah olmasını sağlar. Örneğin limuzinler ve üst segment lüks otomobiller, diğer otomobil tiplerine göre maksimum dingil mesafesine sahiptir.
Kısa dingili olan araçların yüksek hızlarda manevra kabiliyetleri ise uzun dingillere göre daha yüksektir.
Otomobillerde Azami Dingil Ağırlıkları
- 2 Dingilli araçlarda 18 ton
- 3 Dingilli araçlarda 25 ton
- 4 Dingilli araçlarda 32 ton
- 5 veya daha çok dingilli araçlarda 40 ton
- Tahrikli tek dingilli araçlarda 11,5 ton
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.