Direksiyon Çeşitleri

ABONE OL
Direksiyon Çeşitleri

Motorlu araçların en önemli bileşenleri arasında yer alan direksiyon, sürücünün aracın hareket ettiği yönü kontrol etmesini sağlar. Direksiyonun birçok stili ve türü vardır.  

Eğimli Direksiyon

İlk olarak 1963 yılında General Motors tarafından piyasaya sürülen eğimli direksiyon, en çok lüks araçlarda kullanılmaktadır. Direksiyon simidinin konumunu ayarlanabilir hale getirerek farklı kişilerin aracı rahatça kullanmasına olanak sağlar. Temel olarak, eğimli direksiyon tekerlekleri, yukarı ve aşağı döndürülerek konum değiştirmelerine izin veren bir yaya bağlanır. Tekerleklerin tasarımı, direksiyon kolonunun direksiyon pozisyonundaki değişikliklerden etkilenmeden kalmasını sağlar.

Teleskop Direksiyon

Teleskop direksiyon ayarlanabilir bir direksiyon modelidir, ancak sadece yükseklik ayarlanabilir. Bu direksiyon sayesinde tekerleği 7.62 cm bir aralık içinde sonsuz sayıda çevirebilirsiniz.

Ayarlanabilir Direksiyon  

Ayarlanabilir direksiyon yüksekliği ayarlar, ancak teleskop direksiyondan farklı bir şekilde yapar. Ayarlanabilir direksiyonlarda elektrik motoru ve sıkıştırma kitleri kullanılır.

Salıncak Direksiyon  

İlk olarak 1961 Ford Thunderbird'ün bir özelliği olarak tanıtılan bu ilginç direksiyonun en önemli özelliği araca girip çıkmayı kolaylaştırmasıdır. 1960'larda pek çok Ford araç modelinde yer alan salıncak direksiyon aracı park etmek istediğinizde koyduğunuzda 22.86 cm sağa hareket etmelerini sağlayan bir özelliğe sahiptir.

Dönen Bilyeli Direksiyon

Devridaim yapan bilyeli direksiyon, aracın tekerleklerini döndürmelerine izin veren mekanizmadan dolayı adlandırılmıştır.

Kremayer ve Pinyonlu Direksiyonlar

Muhtemelen 2010 itibariyle piyasada bulunan en yaygın direksiyon simidi türü kremayer ve pinyonlu direksiyondur.

Yeni Nesil Direksiyonlar

Otomobil teknolojisi geliştikçe her bileşen gibi direksiyonlarda da ciddi bir gelişim söz konusu olmuştur. Bugün birçok araç elektronik direksiyonlara sahiptir. Yapısı bakımında elektro hidrolik ve elektromekanik direksiyonlar yeni nesi teknoloji olarak isimlendirilir. Elektrikli direksiyonlar sürücüye konfor getiriyor olsa da en büyük dezavantajı aracın aküsünün bitmesi halinde direksiyonun da sertleşmesidir.

Yukarıda direksiyon çeşitleri hakkında bilgiler verilmiştir, ancak genel bir toparlama yapacak olursak direksiyonlar otomotiv sektörünün sembolüdür. Sürücüye yardımcı olması ve güvenli bir sürüş imkanı sağlayabilmesi için oldukça önemlidir. Direksiyon ne kadar hassas olursa bunun sürüşü ve parkı o kadar kolaylaştırdığını da söylemek mümkündür.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.05.2020

Kastamonu Sürücü ve Ehliyet Kursları

20.08.2020

Akıllı Ulaşım Sistemleri

18.06.2021

Kayıp Araç Ruhsatı Nasıl Çıkarılır? 2022

06.04.2022

Afyonkarahisar Şuhut Sürücü Kursları - Şuhut Ehliyet Kursları