Direksiyon Sınav Kuralları
Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulması sınav esnasında başarılı olmanızı sağlayacağı gibi aynı zamanda daha dikkatli araç kullanmanıza neden olacaktır.
Aşağıda uymanız gereken kurallar maddeler halinde belirtilmiştir.
Direksiyon Sınav Kuralları
- Araca binerken kapınızı sol elle açarak sağ ayağınızla binmelisiniz. Bu sayede arkanızdan gelen araç olup olmadığını daha rahat görebilirsiniz.
- Aracınıza bindikten sonra yapacağınız ilk şey koltuk ve ayna ayarlarını yapmak olmalı. Ayarlar bozulmuş ya da başka bir şoföre ait olmuş olduğundan kendinize göre ayarlamanız gerekir.
- Emniyet kemerinizi bağlayın.
- Aracın vitesinin boşta olup olmadığına dikkat edin. Eğer araç boşta değilse sol ayağınızla debriyaja basarak aracı boşa alın.
- Sol ayak debriyajdan kalkmadan sağ ayağınızla frene basın ve kontağı çevirin.
- Gaz pedalına basarak aracı birinci vitese alın.
- Aracı hareket ettirmeden önce sinyal vermeyi unutmamanız gerekir. Kolu aşağı çevirdiğinizde sol yukarı çevirdiğinizde sağ sinyal yanıp sönecektir.
- Aracı bulunduğu yerden kaldırmak için sol ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırın. Bu esnada sağ ayağınızla araca hafif faz vermeye başlayın. Bu hareket çok önemlidir. Çünkü aradaki dengeyi kuramadığınızda araç ya hızlı kalkar ya da stop eder. Bu da direksiyon sınavında iyi olmayacaktır.
- Aracınızı hareket ettirdikten sonra devrini aldığında debriyaja basarak vitesi ikiye alın. Burada artık daha seri olabilirsiniz. Bunun için ayağınızı yavaş yavaş çekmenize gerek yoktur.
- Aracınız belli bir devri yakaladıktan sonra debriyaja basarak vites büyütme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Burada artık aracın stop etmesi söz konusu olmayacaktır. Önemli olan sizin direksiyon tutuşunuz ve yolda nasıl ilerlemiş olduğunuzdur.
- Hareket halindeyken U dönüşü yapmanız gerekiyorsa vitesi mutlaka düşürmeniz ve birinci vitese çekmeniz gerekir. U dönüşü her yerde yapılmaz bunun için tabelalara dikkat etmenizde fayda vardır. Direksiyon sınav alanında genellikle U dönüşü serbest olur.
- Aracınızı tekrar başladığınız noktaya getirdiğinizde nasıl durmanız gerektiğini de unutmamanız gerekir. Fren yaparak yavaşlarken birden frene basmamanız gerekiyor. Vites küçülterek yavaşlamak doğru olan tekniktir.
- Aracı durdururken mutlaka debriyaja basmanız gerekir. Debriyaja basarak aracı durdurun boşa alın ve stop edin.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
İlgilenebileceğiniz Diğer Konular
30.03.2020
Ehliyet Sınavına Hazırlık İçin Kaç Saat Teorik Ders ve Direksiyon Eğitimi Alınır
15756