Dizel Motorlarda Neden Buji Yoktur

ABONE OL
Dizel Motorlarda Neden Buji Yoktur

Benzinle çalışan araçlar, motoru harekete geçirmek ve aracın hareket etmesini sağlamak için bujiye ihtiyaç duyar. Bu küçük parçalar yakıtı ve havayı ateşleyen bir elektrik akımı sağlar. Bujilerden çıkan patlama, pistonu silindir içinde harekete geçirir. Hareketli piston daha sonra krank milini hareket ettirir ve bu hareket şanzımana aktarılır, ardından şaftı çalıştırarak aracın hareket etmesini sağlar.

Dizel motorlu bir araçta aynı şekilde çalışır, ama tek fark, ateşleme için bujiye ihtiyaç duymamasıdır.

Dizel Motorlarda İşlem Nasıldır?

Hava sıkıştırıldıkça ısınır. Dizel motorlarda yakıt silindir içerisinde sıkıştığı için kıvılcıma ihtiyaç duymadan ateşleme sağlanmış olur.  Yani sıkışan havaya dizel yakıt püskürtüldüğünde ateşleme meydana gelmiş olur.

Dizel araçların benzinli araçlara göre daha az yakıt tüketmesinin nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.

Benzinli ya da dizel tüm araçlar ayarlanmış bir sıkıştırma oranına sahiptir. Bu oran, bir motor silindirinin hacmi, piston silindirin altındayken yanma odasının hacmine karşıdır. Piston, silindirde en üst erişim noktasındadır. Benzinli arabada bu oran 8:1 ila 10:1 civarında olur. Dizel araçlarda ise 16:1 veya 20:1'den fazla olabilir. Oran ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla hava sıkıştırılır ve yanma sırasında püskürtülen yakıtın çoğu tutuşur. Sonuç, daha güçlü bir patlama ve daha iyi performans demektir.

Sıkıştırma ateşlemesi, dizel otomobillerde bujiye olan ihtiyacı ortadan kaldırmış olsa da bu tip motorlarda kızdırma bujileri adı verilen bileşenlerin olması gerekir.

Kızdırma bujileri yakıtın tutuşmasını sağlamaz, ancak motor soğuk olduğunda devreye girer. Yani silindirdeki basınçlı havayı ısıtarak, kompresyonun ısınmasına yardımcı olup ateşlemeye yardımcı olur. Bir anlamda küçük ısıtıcılardır.

Dizel Motorların Bakımları Daha mı Maliyetlidir?

Dizel motorların bakımları benzinli araçlara göre daha maliyetlidir. Ancak bu demek değildir ki dizel bir aracı kullanmak size daha pahalıya patlayacak. Dizel ve benzinli motorların bakımları birbirine göre daha farklıdır. Dizel araçların bakım aralıkları benzinli araçlara göre daha uzun olduğundan dolayı her iki motor tipinde de aslında uzun vadeli düşündüğünüzde bakım masrafı aynıdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.04.2021

Üç Silindirli Motorlar Neden Daha Gürültülü Çalışır

10.12.2020

Ön Camdan Çizikler Nasıl Kaldırılır

08.12.2021

Küçükçekmece Sürücü Kursları - Küçükçekmece Ehliyet Kursları

15.04.2021

Krank Sensörü Ne İşe Yarar