Dizel Motorlu Araçlar Nasıl Kullanılmalı
Dünya artık dizel otomobil kullanımında sona doğru yaklaşırken bizim ülkemizde yeni nesil otomobillerle birlikte dizel araç tercihi ve kullanımı giderek artmaya başladı. Dizel otomobillere olan bu ilginin en önemli nedeni akaryakıt fiyatlarıdır. Çünkü dizel fiyatı benzin fiyatına göre daha pahalıdır. Dizel bir aracın yakıt tasarrufu yapıyor olması ise bu tercihi artıran faktörler arasındadır.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz hususlar genel olarak dizel motorun sunmuş olduğu avantajlar gibi görünüyor olsa da aslında otomobillerin yakıt tüketimi tamamen sürüşle alakalı olan bir durumdur. Hatta bazen öyle durumlar vardır ki dizel otomobiller daha fazla yakıt tüketip daha az çekiş gücüne sahip olabiliyor.
Bir araç kullanıyorsanız kaputun altında her zaman teknik bir sorun olma olasılığı yüksektir. Burada önemli olan şey sizin yaşam tarzınızı değiştirmeniz ve sorunun üstesinden bu şekilde gelebilmenizdir.
Benzinli mi dizel mi?
Yeni alınacak olan bir otomobilin dizel mi yoksa benzinli mi alınması gerektiği hesaplanırken öncelikli olarak yıl içerisinde kat edilen yol hesap edilmelidir. Genel bir kanıyla konuşacak olursak 10 bin 15 bin arası kilometre yol yapan kişilerin benzinli araç alması tavsiye edilir.
Şu an yeni nesil benzinli otomobillerin neredeyse dizel kadar az yakıyor olması bile dizel satışlarını kesmiş değil. Yaşanılan şehir ve iş yeriniz arasındaki mesafe bu tercihi yapabilme konusunda önemli bir adımdır.
Dizel motorlu araçlar her ne kadar önemsenmiyor olsa da ısıtılması vakit alan motorlardır. Yani dizel motor ideal sıcaklığına ulaşmadan çalıştığında yakıt tüketimi de artmış olacaktır.
Eğer bir gün içinde aracınızı 3–4 kilometre gibi kullanıyorsanız bu durumda tercihinizi benzinli araçlardan yana kullanmanız faydalı olacaktır.
Motor ideal sıcaklığında çalışmalıdır
Dizel araç kullanıyorsanız aracınızı çalıştırdıktan sonra asla gaza basmayın ve zorlamayın, yani yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi dizel aracınızın motoru ısınmadan yüksek basınçla hareket ettiğinde motor parçaları zarar görecektir.
Dizel Partikül Filtresi (DPF) ve Katalitik Könvertör
Yeni nesil otomobillerde dizel partikül filtresi ve katalitik konvertör bulunuyor ancak eski modellerde genelde katalitik konvertör bulunur. Bu parçaların görevleri yakıttan geçen zararlı gazların emisyonunu düşürmektir.
Otomobilinizle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.