Dizel Motorun Ömrü Ne Kadardır

ABONE OL
Dizel Motorun Ömrü Ne Kadardır

Türkiye’de en çok tercih edilen motor tipi olan dizel, sağladığı yakıt tasarrufundan dolayı avantaj sağlar. Türkiye’de motorin fiyatının benzin fiyatına göre daha uygun olması ise tüketicilerin araç alırken tercihini dizelden yana kullanmasına imkan tanımıştır. Buraya kadar baktığımızda aslında dizel araçların avantaj sağlamış olduğu ön plana çıkıyor, lakin işin ucunda gerçekten de bu böylemidir? Detaylıca incelemek gerekiyor. Çünkü dizel motorların bakımı benzine göre daha ağır ve çevreye zarar veren özelliği var.

Dizel Motorlar Hakkında

Dizel motorlar, benzinli motorlara göre yapısal olarak farklıdır. Benzinli bir motorda yakıt ateşlenerek yanar, dizelde ise ateşleme yoktur. Dizel motor sıkıştırma sonucunda yüksek hızla püskürtme gerçekleştirilerek yakıtın tutuşması sağlanır. Ateşleme sürtünmeden dolayı yapılmış olduğundan dolayı benzinli bir araçta verim % 20 iken, dizel araçta % 40 oranındadır. 

Dizel Motorların Ömrü Neden Kısadır?

Dizel motorlar sıkıştırma sonucunda ateşlenmiş olduğundan dolayı kullanılan parçanın dayanıklı olması gerekir. Bu da motorun daha ağır olmasından dolayı çekişin ister istemez düşük olmasına neden olur. Dizel araçlar 4000 devirden daha fazlasını yapamazlar.

Motor sürtünme ile çalıştığından ve kullanılan parçaların sayısının daha fazla olmasından kaynaklı olarak ister istemez dizel motorlarda sorun daha fazla ortay çıkıyor. Her ne kadar benzine göre yağlanma daha fazla olsa da sürtünme ister istemez parçalara zarar veriyor. Bu da dizel motorların benzinli motorlara göre ömürlerinin daha kısa olmasına imkan sağlıyor.

Dizel motorlu araçlarda bakım ihmale gelmeyecek sonuçlar ortaya çıkarılabilir. Bu nedenle doğru bir kullanım ve bakım ile birlikte dizel motorun ömrü 400- 500 bin kilometrelere kadar gidebilir. Ancak kullanımdan kaynaklı sorunlar yaşandığında bu süre daha da kısalabilir. 

Dizel Motor Ömrü Nasıl Uzatılır?

Dizel araçların bakım takvimleri asla aksatılmaması gerekir. Bozulmuş ve değişmesi gereken parça ya da parçaların bakım zamanı gelmemiş olsa bile değişiminin yapılması gerekir.   

Araçta yağ değişimi sırasında fabrika çıkışında hangi yağın kullanılması gerekiyorsa o yağın tercih edilmesi gerekir.

Dizel araçlarla ilgili merak ettiğiniz bilgilere  https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.04.2021

Elektrikli Araba Almalı mıyım

09.11.2022

2023 Vergi, Harç ve Cezalarda Uygulanacak Değerleme Oranları Belli Oldu

16.03.2021

Araba Motoru ve Parçaları Nelerdir

10.11.2021

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir mi