Dorse Tipleri Nelerdir

ABONE OL
Dorse Tipleri Nelerdir

Dorse adını çok fazla duyuyoruz, ancak birçoğumuz dorselerin birden fazla çeşidinin olduğunun farkında değiliz. Makalemizde dorse tiplerini anlatmaya başlamadan önce isterseniz anlaşılır olması adına dorse nedir? Sorusunun yanıtını vererek başlayalım.

Dorse Nedir?

Yük taşınması amacıyla kullanılan araçların arkasına eklenmiş olan kasaya dorse denir. Dorsenin diğer bir adı da Treyler’dir. Dorse kelimesi “Dorsey Trailers” adındaki dorselerden gelmiştir. Dorseler kamyonlarla bütünleşmiştir. Özel olarak kamyonun arkasına monte edilen bu kasalar kingpin adı verilen bir sistemle kamyona birleştirilir.

Dorse Tipleri Nelerdir?

Dorseler taşıma kapasitelerine, kaplamalarına ve iç özelliklerine göre ayrılmıştır.  Normal dorseler, düz dorseler ve jumbo dorseler çeşitlerinden bazılarıdır.

Kayar Dorse

Bu tip dorselerin yan bölümlerinde üst tentenin kolayca açılabilmesini sağlayan aparatları bulunur. Bu aparatlar tentenin perde gibi açılmasını ve bu sayede dorsenin kolayca yüklenip boşaltılmasını sağlar.  Bu tip dorselerde brüt yük 24 tona kadardır.

Katlı Sistem Dorseler

Katlı sistem dorselerde birden fazla çeşide sahip olan malzemenin taşınması sağlanır. İçinde birden fazla raf olması yüklemenin ve boşaltmanın pratik bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağlar. Yani bir malın gruplar halinde taşınması için ideal olan dorse tipidir.

Kamyon Römork Tenteli Dorseler

Bu tip dorseler çoklu olarak değerlendirilir. Aracın sahip olduğu konteynıra ek olarak yeni bir dorse eklenir. Bu sayede kamyonun yükleme hacmi daha da artırılmış olacaktır.

Kapalı Kasa Termoking Dorseler

Termoking dorseler içinde soğutucu sistemler bulundurur. Bu sayede dorsenin içindeki ısı miktarı ayarlanabilir. Genelde sebze ve meyve gibi yüklerin taşınırken bozulmamasını sağlamak amacıyla bu tip dorseler tercih edilir.

Konteyner Taşıyıcı Dorseler

Yalnızca konteyner taşınması amacıyla üretilmiş olan bu dorselerin sadece tabanları vardır. Bu sayede konteynırlar dorsenin üzerine kolayca konulup monte edilebilir.

Dingilli Uzayabilir Özel Römork  

Araçların taşınmasını sağlamak amacıyla üretilmiş olan dorselerdir. Ekleme yapılarak taşıma kapasitesi daha da uzatılabilir. Yollarda gördüğümüz sıfır araçları taşıyan dorseler bu tiptir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.05.2021

Ehliyet Kursu - 2021

19.01.2022

Vurdurarak Çalıştırmak Araca Zarar Verir mi

10.02.2021

TCU Nedir

09.10.2020

Şehir İçinde Araç Nasıl Kullanılır