EDC Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır

ABONE OL
EDC Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır

İlk olarak Renault tarafından kullanılan bu yeni nesil otomatik şanzıman tipi 2010 yılında piyasaya sürüldü. Volkswagen’in DSG şanzımanı ile rekabet eden EDC şanzıman tipi verimli anlamındadır.

EDC şanzıman elektronik olarak yönetilir, esnek ve enerji açısından verimli bir sürüş imkanı sağlayan şanzımanın en önemli özelliği sürücünün sürüşüne göre adapte olabilir.

EDC şanzımanlar çift kavrama prensibiyle çalışır. Örnek vermek gerekirse 1-3-5 vitesleri için bir kavrama 2-4-6 vitesleri için farklı bir kavrama devreye girer. Yani basit bir ifadeyle siz 1’nci viteste giderken araç ikinci vitese kendisini hazırlar. Bu işlem torku kesmeden ve sarmadan yaptığından dolayı aracın vites geçişleri sessiz ve hızlı bir şekilde yapılır. EDC şanzımanlarda tork konvergörü olmaz. ECU ise sürüş parametrelerine göre ve yolun şartlarına göre sürücüden gelen gaz miktarını optimize ederek motoru ideal viteste tutar.

EDC Şanzımanların Çalışma Prensipleri

EDC şanzımanların çalışma prensipleri şöyledir. Şanzıman dişlisi senkromeçlerle birbirine geçer. Her biri bir kavramaya bağlı olan iki adet kamalı mil üzerinde hareket eden bu dişliler sistemin işlemcisinden gelen komutla yönlendirilir.

Renault’un şu an kullandığı 4 farklı EDC şanzıman tipi vardır. İki adet 6 vitesli versiyonun yanı sıra 2 adet 7 vitesli versiyonu mevcuttur. Bunlardan ikisi torku oldukça sınırlı olan küçük motorlar için kuru tip kavrama ile donatılmıştır. Diğer ikisinde daha fazla torku kaldırabilen ıslak tip çift kavrama bulunur. Bahsetmiş olduğumuz bu iki tip şanzıman Megane IV RS, Talisman, Espace, Renault Sport gibi torku ve gücü yüksek modellerde bulunmaktadır.

EDC şanzıman 2010 yılında piyasaya çıkmış olmasına karşın bugün piyasadaki en güvenilir otomatik şanzımanlardan kabul edilmiştir.

EDC şanzımanlar önden çekişli olan aralar için üretilmiştir, bunun için motorun mutlaka uzunlamasına yerleştirilmiş olmaması gerekir.

EDC otomatik şanzıman geliştirilirken Volkswagen’in ilk çift kavramalı şanzımanı olan DSG’den esinlenmiştir. DGS şanzımana göre daha yavaş, ancak normal sürüş şartlarına göre ekonomik ve optimize edilmiş yönetimi sayesinde daha iyidir.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Karayolları Genel Müdürlüğü

03.10.2022

Direksiyon Sınavı Puanlama 2022

23.11.2020

Dikkatsiz Dağınık Araç Kullanma Nedir

23.03.2020

Daihatsu Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi