EGT Ne Demektir? EGT Neden Önemlidir

ABONE OL
EGT Ne Demektir - EGT Neden Önemlidir

Türkiye’de son yıllarda elektrikli otomobillerle ilgili pek çok haber ve yayın görüyor olsak da aslında bu araçların fiyatlarının yüksek olması uzun bir süre boyunca rekabet edilebilecek düzeyde görünmüyor. Bu nedenle sahip olduğumuz araçları yakından tanımak ve teknik terimler hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor.

İçten yanmalı motorlar silindir içerisinde yakıtın ateşlenerek yanması ve egzozdan atık gazların çıkarılması mantığıyla hareket ederek çalışır. Dolayısıyla bu işlem esnasında birçok parça devreye girer ve görev yapar. Bu yazımızda da EGT yani Türkçesi “Egzoz Gazı Sıcaklığı” anlamına gelen kavramdan bahsedelim istedik.

EGT Nedir?

İçten yanmalı motorlar enerji kaynağı olarak fosil yakıtları kullanırlar. Bu tip motorların prensipleri motor bloğu içinde kontrollü olarak patlamalar gerçekleştirip piston ve biyel ikisinin krank milini döndürmesini sağlamaktır. Bu işlemle birlikte hava emme manifoldundan silindire girerek yakıt ile birlikte tutuşturulur ve tutuşan bu gazlar egzoz manifoldundan atık olarak atılır.

Silindirin içinde tutuşan gazla pistonlardan atılırken aynı zamanda yüksek sıcaklığa sahip olurlar ve motor bu sıcaklığı soğutabilmek için soğutma sıvısı kullanır. Bu sayede motordaki sıcaklık istenilen seviyede tutulmaya çalışılır. Bu işlem aslında bu kadar basitte değildir. Çünkü motorun soğutma gücünün de bir sınırı vardır ve EGT sensörü aşırı ısınmaya başlarsa tehlike çanları çalmaya başlıyor demektir. Egzoz gazının sıcak olması motorunda kalıcı olarak zarar görmesine neden olur. Böyle bir durumun önüne geçebilmek için egzoz manifoldunun üzerine bir egzoz gazı sıcaklık sensörü konulur ve sıcaklık kontrol altında tutulur.

Egzoz Sıcaklığı Neden Yükselir?

Motordaki EGT değerleri zengin ve fakir yakıt karışımına göre değişkenlik gösterir. AFR ayarı yapılmamış olan LPG’li bir araçta genelde EGT değeri yüksek çıkar ve bu da egzoz subaplarının erimesine neden olur.

Turbolu bir araçta LPG dönüşümünün tavsiye edilmemesinin en önemli nedeni bloğ, piston ve subaplarda magnezyum malzeme kullanılmasıdır. Çünkü LPG subap erimesine neden olabilir.

Egzoz sisteminde kullanılan katalitik konvertör DPF ve susturucular atık gazların geçişini zorlaştırdığı için basınç yükselir ve sıcaklık daha da artar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgiye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.10.2022

İkinci El Ayıplı Araç Satışında Satıcının Sorumluluğu

30.03.2020

Trafikte Öfke Kontrolü

08.07.2021

2022 Infiniti Qx60 İncelemesi

26.02.2021

Direksiyon Sınavından Kalanlar Ne Yapmalı