Egzozdan Beyaz Duman Çıkmasının Nedeni Nedir?

ABONE OL

Otomobillerin egzozları zararlı gazların atılmasını sağlarken aynı zamanda sürücülere olası arızalar konusunda da bilgi verir. Örneğin aracın egzozundan çıkan dumanın rengi ve yoğunluğuna bakılarak arızanın erken tespiti mümkün olabilir. Bu yazımızda aracın egzozundan beyaz duman çıkmasının anlamının ne olduğunu belirteceğiz ancak mavi duman ve siyah duman çıkması ne demek bu konuyu da beraberinde açıklayalım.

Egzozdan Beyaz Duman Atmasının Nedenleri

Bir aracın egzozundan beyaz duman gelmesinin ne anlama geldiğini anlayabilmek için iki türlü değerlendirmek gerekir. Birincisi aracın ilk hareketinden hemen sonra beyaz duman gelmesi, ikincisi ise araç seyir halindeyken beyaz duman gelmesidir.

İlk Çalıştırmada Beyaz Duman Gelmesinin Nedenleri

Bu durum özellikle kış aylarında yoğun olarak yaşanır. Eğer araç soğuk bir havada ilk çalıştırıldığında beyaz duman atıyorsa bu korkulacak bir durum değildir. Çünkü bu düşük model araçlarda en sık karşılaşılan durumların başında gelir. Nedeni ise aracın motorunun ve havanın soğuk olmasından dolayı motora alınan havanın içindeki nemin yoğunlaşmasıdır. Fakat bu duman araç ısınmaya başladıkça kendi kendine yok olmaya başlamalıdır. Eğer azalmıyorsa ya da kesilmiyorsa o zaman motorun yanma odasına soğutma suyu kaçtığı anlamına gelir.

Seyir Halindeyken Beyaz Duman Gelmesinin Nedenleri

Araç ilk çalıştırıldığında beyaz duman atmaya başlamış fakat bu duman azalmadan devam ediyorsa bu durumda aracın motorunun su yaktığını söyleyebiliriz. Eğer bu soruna hemen müdahale edilmezse o zaman araç hararet yapar ve motorda çok daha büyük ve ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Egzozdan Beyaz Duman ve Su Atmasının Nedenleri

Motor kapak contası yandığında motorun yanma odasına soğutma suyu kaçmaya başlar ve böylece araç egzozundan beyaz duman atar. Bu dumanın atmasında kapak contasının etkisi çok büyüktür. Soğutma suyu yanma odasına kaçmaya devam ettikçe motorda su kalmayacak dolayısıyla sorun olduğundan çok daha maliyetli bir hal almaya başlayacaktır.

Bahsettiğimiz sorun otomobillerde nadir olarak yaşanır. Özellikle eski model araçlarda meydana gelir ve onarılmaması sıkıntıya neden olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.07.2021

El Freni Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır

07.12.2023

Şehir İçi Trafikte Güvenli Sürüş Nasıl Olmalı

15.12.2022

Trafik Sigortası Olmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası 2023

28.06.2022

Araba Dururken Klima Çalıştırmak