Ehliyet Alma Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABONE OL
Ehliyet Alma Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Otomobil kullanmak isteyen bir kişi yasalara uygun bir şekilde ehliyet alma sürecini tamamlaması ve aldığı ehliyet sınıfına uygun araç kullanması gerekiyor. Ehliyet alma süreci çok uzun yıllardan beri süregeliyor, ancak bu süreç içerisinde de her yıl yeni değişiklikler yapılıyor. Biz de bu makalemizde ehliyet alma süreci hakkında bilinmesi gerekenler neler? Siz değerli sürücü adaylarına bilgilendirmeler yapalım istedik.

Ehliyet alma sürecinde ilk dikkat edilen yaştır. Ehliyet alma yaşı 16 yaşında başlar ve 16 yaşına giren bir kişi motosiklet ehliyeti alabilir. 18 yaşına gelindiğinde ise otomobil başta olmak üzere çeşitli araçları sürmek için ehliyet alabilirsiniz. Yasalara göre her sürücü kullandığı aracın sınıfına ait ehliyetini belgelemek zorundadır. Genelde ehliyet alma süreci kolay geçilir diye düşünülse de birçok kişinin de bu süreçte başarısız olduğu ortadadır. Bunun için süreci iyi takip etmek ve gösterilen bilgileri akılda tutmak çok önemlidir.

Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşliyor?

Ehliyet alma süreci sürücü kursuna yazılmakla başlar. Her sürücü adayı almak istediği ehliyet sınıfına ait şartları mutlaka taşıması gerekir. Bunun dışında kendisinden istenilen belgeleri temin etmekle yükümlüdür. Sürücü kursu kayıt işleminde istenilen belgeler şöyledir:

Motosiklet için 16, otomobil için 18 yaşını doldurmuş en az ilkokul mezunu olan herkes ehliyet almak için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren bir sürücü kursuna kaydolabilir. Seçtiğiniz ehliyet sınıfına göre değişse de genel olarak sürücü adayından istenen belgeler şunlardır;

  • Nüfus cüzdanı
  • 6 biyometrik fotoğraf
  • Diploma ya da öğrenci belgesi
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Soyadı değişikliği olan kadın sürücü adayları için evlilik cüzdan fotokopisi

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz fotoğrafların mutlaka son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor. Sağlık raporu isteğe bağlı olarak özel bir hastaneden, devlet hastanesinden ya da sağlık ocağından alınabilir.

Teorik Derslere Katılmak Zorunlu

Sürücü kursuna yazılan her aday derslere katılmak zorundadır. Dersler 10-15 günlük bir süreyi kapsar. Bu sürenin sonunda ise adaylar sınava girmek zorundadır. Her adayın 4 kez sınava giriş hakkı vardır. Sınavda 70 puan ve özeri alan aday geçmiş sayılır altında alanlar ise kalır. Sınavdan geçen sürücü adayları direksiyon sınavına girer.

Direksiyon Sınavı

Direksiyon sınavında sürücü adaylarına bazı bilgiler sorulur ve bu bilgilerle birlikte direksiyon hakimiyeti ve bilgisi kontrol edilir. Bu sınavda da geçmek için belli bir puana ihtiyacınız olacaktır. Direksiyon sınavında başarılı olan sürücü adayı artık ehliyet almak için hak kazanmış olur. Bundan sonraki süreç ise yine dosya ve evraklara dayanıyor. Aday istenilen evraklarla sertifika dosyasını alarak Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulur ve ehliyetini bu şekilde alır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.08.2023

Oksijen Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir

14.07.2021

EPC Nedir? EPC Ne İşe Yarar

01.09.2022

Akaryakıt İstasyonu Nasıl Açılır? Benzin İstasyonu Açma Maliyeti

30.03.2020

2019 Ehliyet Sınav Soruları – Ehliyet Sınavı Çıkmış Sorular