Ehliyet Almak İçin Adli Sicil Kaydı Şartları Nelerdir

ABONE OL
Ehliyet Almak İçin Adli Sicil Kaydı Şartları Nelerdir

Ehliyet almak için istenilen bazı belgeler vardır. Bu belgelerden bir tanesi de adli sicil kaydıdır. Sürücü olmak isteyen herkes kendisinden istenilen bu belgeyi alarak sicilinin temiz olduğunu ve ehliyet almak için gerekli olan şartları taşıdığını ispat etmek zorundadır. Bazı sürücüler adli sicil kaydı olan ehliyet alabilir mi? şeklinde soru sormaktadır.

Ehliyet almaya engel teşkil eden suçlardan birinden dolayı adli sicil kaydının bulunması durumunda ilgili suç kaydının adli sicil kaydından silinmesi yeterli olmayıp bununla birlikte ilgili suç kaydına ilişkin yasaklanmış hakların iadesi kararı da alınmış olması gerekmektedir.

Adli sicil belgesi eskiden adalet sarayına giderek çıkarılabiliyordu. Sürücüler bu belgeyi alabilmek için uzun sıraları beklemek zorundaydı. Şimdi ise ehliyet için adli sicil kaydı e-devlet üzerinden hemen alınabiliyor.

Ehliyet İçin Adli Sicil Kaydı Nereye Verilir?

Ehliyet için alınan adli sicil kaydı sürücü kursunun talep ettiği belgelerle birlikte sürücü kursuna teslim edilir. Eğer bu belgelerden herhangi bir eksik olursa ya da adli sicil kağıdı üzerinde ehliyet alabilmeye engel bir suç bulunuyorsa bu durumda sürücü kursu kayıt işlemini gerçekleştirmez.

Ehliyet Almaya Engel Suçlar Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi maalesef her sürücü kursuna başvuran ehliyet alamıyor. Ehliyet alabilmek için gerekli şartları taşıyor olmak gerekir. Karayolları trafik yönetmeliğinin 76.maddesi belirli suçları sürücü olmaya engel olarak ifade etmiştir. Dolayısıyla aşağıda belirttiğimiz suçlardan dolayı kaydın bulunması halinde sürücü belgesi verilmesi mümkün olmayacaktır.

  • Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinde belirtilen, “Uyuşturucu ve uyarı madde imal ve ticareti”
  • Türk Ceza Kanunu’nun 190. maddesinde belirtilen “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırmak”
  • Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesinde belirtilen “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak veya bulundurmak ya da uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak”
  • 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 4. maddesinin yedinci fıkrasına göre, Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın, devletin siyasi, iktisadi veya askeri güvenliğini bozacak ya da çevre veya toplum sağlığını tehdit edecek nitelikte olması halinde, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde, verilecek hapis cezası on yıldan az olamaz.
  • 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlarından hüküm giymiş kişiler ehliyet alamazlar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.06.2021

Trafik Sigortası Manevi Tazminat Öder mi

22.02.2021

Otobüs Şoförü Nasıl Olunur

21.08.2020

MTV Ödenmezse Ne Olur

16.03.2022

Adıyaman Gerger Sürücü Kursları - Gerger Ehliyet Kursları